Härkis – en vegetabilisk motsvarighet till malet kött

24.8.2016
8 betyg
Härkis – en vegetabilisk motsvarighet till malet kött

Härkis är en av inhemska bondbönor framställd produkt, som inte kräver tillredning och vars smak och övriga egenskaper kan jämföras med tillrett malet kött. Bondbönan är en av de allra äldsta kulturväxterna; i Finland har den odlats åtminstone sedan 1200-talet. Härkis är lämplig för veganer.

Näringsinnehåll

Verso Härkis är en produkt vars huvudingrediens (56,8 %) är finländsk bondböna och som kan användas direkt utan tillredning. Produkten är vegetabilisk, laktosfri och sojafri. Proteinhalten är 17 procent.

Näringsinnehåll/100 g:

energi 212 kcal/888 kJ
Fetter 9 g
• av vilka mättade 0,7 g
Kolhydrat 13 g
• av vilka sockerarter 1,8 g
Kostfiber 4 g
Protein 17 g
Salt 1,5 g, produkten är kraftigt saltad

Användning

Härkis används i köket som tillrett malet kött eller sojakross. Härkis smakar gott också utan uppvärmning. Produkten är kryddad med salt och peppar. Tillsätt Härkis i såser och grytor mot slutet av tillredningen.

Härkis är utmärkt som ingrediens i vegetariska bullar och biffar. Blanda helst till färsdegen i mixer eller matberedare; den blir då lättare att forma och håller bättre ihop.

Härkis kan också blandas med malet kött som tillskott av grönsaker och vegetabiliskt protein. Laga t.ex. läckra hamburgarbiffar av en förpackning (250 g) Härkis, 400 g malet kött och en hackad lök. Krydda biffarna med salt, peppar och t.ex. vitlök.

Härkis håller oöppnad en månad i kylskåp, produkten kan också frysas.

Text och foto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5