Kylutrustning
- Kylapparaterna är kökets största energislukare.
- Kylskåpets idealtemperatur är + 5 °C och frysens idealtemperatur är –18 °C. Varje ytterligare grad ökar elförbrukningen med cirka fem procent.
- Luftspalten ovanför kylskåpet bör vara 5–10 cm. Kylskåp utan luftspalt förbrukar 2–3 gånger mer elektricitet än kylskåp med luftspalt.
Ugn och spis
- Tillred mat för flera dagar och utnyttja ugnens eftervärme.
- Temperaturen i en varmluftsugn kan vara 15–20 grader lägre än i en vanlig ugn. Varmluftsugnarna har plats för flera plåtar.
- Koka eller stek inte på en större spisplatta än nödvändigt och använd alltid lock. Induktionsspisarna är energieffektiva men dyra i inköp.
Diskmaskin
- Handdisk förbrukar i allmänhet mer vatten än maskindisk.
- Fyll maskinen innan du diskar och använd korta diskprogram.
Mikrovågsugn och vattenkokare
- Vid uppvärmning av små mängder mat förbrukar mikrovågsugnen mindre elektricitet än spisen och ugnen.
- Vattenkokaren lämpar sig utmärkt för uppvärmning av vatten.
Branschexperter berättar hur man kan spara energi i hemmet.