Energispartips för köket

22.7.2014
0 betyg

Kylutrustningen tillsmmans med ugn och diskmaskin är de största energiförbrukarna i köket. Du kan spara energi genom att följa några enkla tips

Energispartips för köket

Kylutrustning

  • Kylapparaterna är kökets största energislukare.
  • Kylskåpets idealtemperatur är + 5 °C och frysens idealtemperatur är –18 °C. Varje ytterligare grad ökar elförbrukningen med cirka fem procent.  
  • Luftspalten ovanför kylskåpet bör vara 5–10 cm. Kylskåp utan luftspalt förbrukar 2–3 gånger mer elektricitet än kylskåp med luftspalt.  

Ugn och spis

  • Tillred mat för flera dagar och utnyttja ugnens eftervärme.   
  • Temperaturen i en varmluftsugn kan vara 15–20 grader lägre än i en vanlig ugn. Varmluftsugnarna har plats för flera plåtar.
  • Koka eller stek inte på en större spisplatta än nödvändigt och använd alltid lock. Induktionsspisarna är energieffektiva men dyra i inköp. 

Diskmaskin

  • Handdisk förbrukar i allmänhet mer vatten än maskindisk.
  • Fyll maskinen innan du diskar och använd korta diskprogram.

Mikrovågsugn och vattenkokare

  • Vid uppvärmning av små mängder mat förbrukar mikrovågsugnen mindre elektricitet än spisen och ugnen.
  • Vattenkokaren lämpar sig utmärkt för uppvärmning av vatten.  

Branschexperter berättar hur man kan spara energi i hemmet.

Text:
Illustration: Sauli Palmu
Sakkunnig: Elina Ovaskainen, Motiva
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5