Alternativ till mjölk

23.2.2015
1 betyg
Alternativ till mjölk

I dag väljer många finländare vegetabiliska drycker av etiska och hälsomässiga skäl. Många anser att de alternativa dryckerna smakar bättre än mjölk.

Om man inte kan eller vill dricka mjölk lönar det sig att botanisera bland affärernas vegetabiliska alternativ. De växtbaserade dryckerna får inte kallas mjölk eftersom ordet är reserverat för mjölk från kor och andra däggdjur.

De vegetabiliska dryckerna, som tillverkas genom extrahering eller urlakning ur soja, havre, ris, nötter och mandel, lämpar sig utmärkt för bland annat veganer, ekologiskt medvetna konsumenter och personer som lider av laktosintolerans eller mjölkallergi. Dryckernas sammansättning, smak, näringsinnehåll, pris och lämplighet för olika ändamål sammanhänger med råvaran.

Halten av mättade fettsyror är betydligt lägre i vegetabiliska drycker än i mjölk. I syfte att höja näringsvärdet tillförs dryckerna ofta kalcium och vitaminer. Många vegetabiliska drycker finns i ekologisk tappning och i sötad och/eller smaksatt form. Varudeklarationen på förpackning anger vilka tillsatsämnen drycken innehåller. Ekologiska drycker får inte innehålla tillsatsämnen.  

De laktos- och kolesterolfria vegetabiliska dryckerna, som i allmänhet är ultrapastöriserade, lämpar sig också för matlagning och bakning. Dryckerna kan förvaras i rumstemperatur fram till det bäst-före-datum som anges på förpackningen. I bruten förpackning håller dryckerna 3–7 dagar om de förvaras i kylskåp.

Vegetabiliska drycker utan tillsats av näringsämnen rekommenderas inte som mjölkersättning för barn under ett år eftersom deras näringsinnehåll inte motsvarar mjölkens.

Oatly Havredryck

MÅLTIDSDRYCK

OATLY HAVREDRYCK

Drycken innehåller vatten, vegetabilisk olja och havre (10 %) samt tillsatt kalcium, D- och B-vitamin. Den ekologiska svenska havredrycken lämpar sig som måltidsdryck och för matlagning och bakning. Eventuell fällning kan lösas upp genom omskakning av förpackningen.

Alpro Sötad Sojadryck Med Kalcium

FÖR CHAI- OCH LATTEDRYCKER

ALPRO SÖTAD SOJADRYCK MED KALCIUM

Alpros sötade sojadryck, som är tillverkad av skalade GMO-fria sojabönor (sojahalt 6 %), smakar vanilj. Den belgiska drycken innehåller tillsatt kalcium och B2- och B12-vitamin. Sojabönorna odlas huvudsakligen i Frankrike och Kanada. Sojadryckens proteiner har gynnsam aminosyraprofil. Den relativt tjocka drycken lämpar sig utmärkt i lådor och potatismos. I syfte att undvika koagulering lönar det sig att värma drycken innan den används i kaffe.

Rainbow Ekologisk Sojadryck

FÖR CHAI- OCH LATTEDRYCKER

RAINBOW EKOLOGISK SOJADRYCK

Rainbows ekologiska sojadryck (sojahalt 9,5 %) med kraftig sojasmak tillverkas i Tyskland av ekologiskt odlade sojabönor från Österrike och Italien. Sojadryckens proteiner har gynnsam aminosyraprofil. Den relativt tjocka drycken lämpar sig utmärkt i lådor och potatismos. I syfte att undvika koagulering lönar det sig att värma drycken innan den används i kaffe.

Rainbow Risdryck Med Kalcium

TILL GRÖT OCH MYSLI

RAINBOW RISDRYCK MED KALCIUM

Den risbaserade drycken lämpar sig utmärkt för personer som lider av soja- eller spannmålsallergi. Den söta och smidiga risdrycken kan användas till matlagning och bakning. Rainbows risdryck (rishalt 11 %) innehåller tillsatt kalcium. I bruten förpackning håller risdrycken sju dagar om den förvaras i kylskåp. Eventuell fällning kan lösas upp genom omskakning av förpackningen. Risdrycker lämpar sig inte för barn under sex år på grund av eventuella arsenikrester (Evira). Risets ursprungsland är Italien. Rainbow's risdryck tillverkas i Tyskland.

Rice Dream Ekologisk Risdryck

TILL GRÖT OCH MYSLI

RICE DREAM EKOLOGISKA RISDRYCK

Riset i Rice Dreams ekologiska risdryck (rishalt 14 %) kommer från Italien. Den risbaserade drycken lämpar sig utmärkt för personer som lider av soja- eller spannmålsallergi. Den söta och smidiga risdrycken kan användas till matlagning och bakning. I bruten förpackning håller risdrycken sju dagar om den förvaras i kylskåp. Eventuell fällning kan lösas upp genom omskakning av förpackningen. Risdrycker lämpar sig inte för barn under sex år på grund av eventuella arsenikrester (Evira).

Alpro Osötad Mandeldryck

TILL RÅKAKOR

ALPRO OSÖTAD MANDELDRYCK

Mandeldrycken (mandelhalt 2 %), som tillverkas av rostade mandlar och vatten, är ett kalorisnålt alternativ (13 kcal/100 g). Drycken lämpar sig för personer som lider av sojaallergi, men i allmänhet inte för personer som lider av nötallergi. Mandeldrycken lämpar sig inte som huvudsaklig mjölkersättning för barn under tre år. Dryckens angenäma smak gör den lämplig som ingrediens i kakor och smoothies. Drycken tillverkas i Belgien av mandlar från medelhavsländerna.

Go Green Osötad Kokosdryck

TILL MILKSHAKE

GO GREEN OSÖTAD KOKOSDRYCK

Drycken med svag smak av kokos kan drickas som sådan eller användas i mysli och gröt. Kokosdrycken (kokoshalt 3 %) lämpar sig också som ingrediens i asiatiska rätter och som bas i bland annat mangomilkshake och chokladdrycker. Den gluten- och laktosfria vegetabiliska drycken tillverkas i Tyskland av kokosnötter från Sri Lanka.

Text:
Foto: Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5