Leivontavinkit: muna-sokerivaahto, valkuaisvaahto ja rasva-sokerivaahto

1.8.2015
7 arviota
Leivontavinkit: muna-sokerivaahto, valkuaisvaahto ja rasva-sokerivaahto

Erilaiset vaahdot ovat tärkeä osa monenlaisten leivonnaisten valmistusta. Onnistu muna-sokerivaahdossa, valkuaisvaahdossa ja rasva-sokerivaahdossa näillä ohjeilla.

Muna-sokerivaahto

Muna-sokerivaahto

Muna-sokerivaahdosta tehdään esimerkiksi täytekakkupohjia ja kääretorttuja.

  • Riko kananmunat kulhoon ja mittaa sokeri päälle.
  • Vatkaa sähkövatkaimella 5–10 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
  • Sammuta vatkain ja nosta terät vaahdosta. Piirrä valuvalla vaahdolla kulhossa olevan vaahdon pintaan kuvio. Kun kuvio pysyy muutaman sekunnin vaahdon pinnalla, vaahto on riittävän hyvin vatkattu.
Valkuaisvaahto

Valkuaisvaahto

Valkuaisvaahtoa käytetään esimerkiksi marenkien valmistukseen. Lisäksi joissakin kakkuohjeissa valkuaiset pyydetään vatkaamaan erikseen kovaksi vaahdoksi.

  • Valkuaisvaahto on riittävän kovaa, kun vaahto ei kulhoa kallistettaessa liiku minnekään. Vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin, vaahto pysyy kulhon pohjassa. Jotta tämä onnistuu, kulhon ja vatkaimen pitää olla puhtaat ja kuivat, eikä valkuaisen seassa saa olla yhtään keltuaista.
  • Vatkaa valkuaiset ensin hyväksi vaahdoksi ja lisää vasta sitten sokeri muutamassa erässä.
Rasva-sokerivaahto

Rasva-sokerivaahto

Rasva-sokerivaahtoa käytetään murotaikinaleivonnaisiin eli piirakoihin, kahvikakkuihin ja joihinkin pikkuleipiin.

  • Mittaa sokeri ja huoneenlämmössä hetken pehmentynyt margariini tai voi kulhoon.
  • Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaahtomaiseksi seokseksi. Sokeri ei saisi enää rahista kulhon pohjaa vasten vatkatessa.
  • Lisää munat yksitellen rasvavaahtoon ja vatkaa joka lisäyksen jälkeen hyvin.
  • Joskus viimeisten kananmunien lisäyksen jälkeen seos juoksettuu eli rasvaseos ikään kuin erottuu kananmunien joukosta ryynimäisenä. Älä pelästy, taikina ei ole vielä pilalla. Jos rasva-sokerivaahto juoksettuu, sen voi korjata lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen jauhoja.

Huoneenlämpöiset munat vaahdottuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Kylmistä munista taas on helppo erotella keltuaiset ja valkuaiset, koska munan rakenne pysyy paremmin koossa. 

Video: Valkuaisvaahto

Teksti
Kuvat 123RF ja Thinkstock
Avainsanat: leivonta kananmuna
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5