Erilaiset riisit vertailussa

22.9.2014
0 arviota
Erilaiset riisit vertailussa

Riisi on pääasiallinen ravinto puolelle maapallon väestöstä. Se sopii erinomaisesti aterian lisukkeeksi, mutta ei kieltäydy pääroolistakaan.

Riisipuuroa, risottoa, sushia tai riisivanukasta. Riisistä on moneksi, mutta vain harva tietää, että se on yksivuotinen, noin puolentoista metrin korkuinen heinäkasvi. Jyvän muodon mukaan riisi on joko puuroutuvaa pyöreäjyväistä tai irtonaista pitkäjyväistä. Se on erityisen tärkeä viljakasvi Aasiassa, missä viljellään 90 prosenttia maailman riisistä.

Valkoisesta riisistä on hiottu kuorikerrokset, leseet ja alkiot pois. Ennen hiontaa riisinjyvät käsitellään usein parboil-menetelmällä, jossa ravintoaineita imeytetään painehöyryllä jyvän ytimeen. Käsittelyn ansiosta jyvät pysyvät irtonaisina kypsennettäessä.

Ennen keittämistä riisi kannattaa huuhdella siivilässä juoksevan kylmän veden alla. Riisi keitetään joko vähäisessä tai väljässä vedessä. Keitinliemenä voi käyttää myös liha- tai kasvisliemiä, tomaattimehua tai vaikkapa kookosmaitoa. Lajike ja esikäsittely vaikuttavat kypsymisaikaan, joka kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Riisi säilyy syöntikelpoisena kotioloissa jopa 2–3 vuotta. Keitettynä se säilyy jääkaapissa pari vuorokautta.

Korkea hiilihydraattipitoisuus, jopa 73–80 prosenttia, tekee riisistä hyvän energianlähteen. Proteiinia siinä on vain vähän, noin 6–8 prosenttia, mutta se on hyvälaatuista. Riisi sisältää myös ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Tummat riisilaadut ovat maultaan täyteläisempiä ja ravintoarvoltaan parempia kuin valkoiset.

Risellan puuroriisi

PERINTEINEN JA PUUROUTUVA

RISELLAN PUURORIISI

Perinteinen riisipuuro syntyy pitkään hauduttamalla. Puuroutuva riisi sopii myös piirakoiden ja kaalikääryleiden täytteisiin sekä sushiriisiksi. Ylijääneestä puurosta syntyy helppo jälkiruoka, kun sen joukkoon sekoittaa vaniljavaahtoa ja marjoja tai hedelmiä.

Risellan risottoriisi

PUOLIPYÖREÄ JA MEHEVÄN KOSTEA

RISELLAN RISOTTORIISI

Risottoriisi on puolipyöreää parboil-käsiteltyä riisiä. Italialaiset risotot ovat rakenteeltaan valuvia, ja riisiin jätetään puruvastusta. Riisi kuullotetaan öljyssä ennen nesteen lisäämistä. Risottoriisi sopii myös espanjalaiseen paellaan tai paprikoiden täytteeksi.

Rainbow'n jasmiiniriisi

KUKKAISEN AROMAATTINEN

RAINBOW'N JASMIINIRIISI

Jasmiiniriisi on tuoksultaan kukkainen ja maultaan aromaattinen riisi, jota viljellään Thaimaassa. Se sopiikin lisukkeeksi erityisesti itämaisiin ruokiin. Hieman tahmeaa jasmiiniriisiä on helppo syödä puikoilla. Kypsymisaika on noin 12 minuuttia.

Rainbow'n tumma pikariisi

NOPEA JA RAVINTEIKAS

RAINBOW'N TUMMA PIKARIISI

Tumma pikariisi on parboil-käsiteltyä pitkäjyväistä riisiä. Hyvän ravintoarvonsa vuoksi se sopii lisäkkeeksi ja käytettäväksi erilaisissa riisiruoissa, kuten salaateissa, keitoissa ja vaikkapa lohipiirakan täytteenä. Tumma pikariisi kypsyy vartissa.

Uncle Ben'sin basmatiriisi

KEVYEN ILMAVA JA PÄHKINÄINEN

UNCLE BEN'SIN BASMATIRIISI

Maailmalla arvostettua pitkäjyväistä basmatiriisiä viljellään Intiassa. Ohjeen mukaan kypsennettynä se jää kevyen ilmavaksi. Pehmeä maku ja pähkinäinen aromi sopivat niin itämaisten kuin eurooppalaistenkin ruokien kanssa.

 

Uncle Ben'sin täysjyväriisi

TÄYTELÄINEN JA KUITUPITOINEN

UNCLE BEN'SIN TÄYSJYVÄRIISI

Täysjyväriisin tunnistaa ruskehtavasta väristä. Siitä on hiottu pois vain uloin kuorikerros, joten se sisältää runsaasti kuituja ja ravintoaineita. Aterialisuke kypsyy kymmenessä minuutissa ja on maukas myös pata- ja laatikkoruoissa.

Yutakan sushiriisi

PIENI JA PYÖREÄ

YUTAKAN SUSHIRIISI

Sushiriisi on pyöreää ja pienijyväistä. Se huuhdellaan ja liotetaan ennen keittämistä. Kypsänä se on sopivan tahmeaa sushin valmistukseen. Riisi maustetaan riisiviinietikan, suolan ja sokerin seoksella. Sushiriisiä voi käyttää lisukkeena myös muissa japanilaistyyppisissä ruoissa.

Teksti:
Kuvat: Juuso Paloniemi
Avainsanat: riisi puuroriisi risotto
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5