Piparkakkutaikina ja piparkakkutalon kokoaminen

26.11.2014
1 arviota
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Piparkakkutaikina ja piparkakkutalon kokoaminen

Katso helpot ohjeet piparkakkutaikinan teosta ja piparkakkutalon kokoamisesta! Tulosta piparkakkutalon kaava leipomisen helpottamiseksi. Saat myös vinkkejä piparkakkutalon koristelemiseen kuorrutteella ja makeisilla.

Ainekset

Taikina
1 200 g margariinia
2 1 dl tummaa siirappia
3 3 dl sokeria
4 2 tl kanelia
5 1 rkl piparkakkumaustetta
6 1 - 2 tl inkivääriä
7 2 kananmunaa
8 1,5 tl soodaa
9 1 l vehnäjauhoja
Liimaukseen
1 2 dl sokeria
Koristeluun
1 1 kananmunan valkuainen
2 3 - 4 dl tomusokeria

Ravintoaineet

Resepti
Hiilihydraatteja 1194 g
Proteiinia 84 g
Rasvaa 139 g
Kuitua 23 g
Energiaa kJ 26879
Energiaa kcal 6424

Reseptitiedot

Ruokavalio Kasvis
Ruokalajit Leivonnaiset
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Makuja maailmalta Suomalainen

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Testattu toimivaksi

Ohjeet

Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä haaleaksi.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää munaa vähän kerrallaan hyvin sekoittaen jäähtyneeseen siirappiseokseen.

Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Sekoita ensin puuharukalla, sitten käsin.

Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi, kääri paketiksi paperin tai kelmun avulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Jauhota leivinpöytä. Ota noin 1/3 taikinasta kerrallaan ja pehmitä taikinaa käsillä painellen. Kauli taikinapala kevyesti pyöritellen noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna sekä taikinan alla että päällä.

Leikkaa taikinasta kaavoja apuna käyttäen mökin osat joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Tee osasta taikinaa alusta mökille. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä esimerkiksi tähtiä tai sydämiä talon katon koristeeksi ja pihakuusen.

Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

Sekoita valkuais-tomusokerikuorrutus. Pane kuorrutus joko pursotinpussiin tai tavalliseen paksuun muovipussiin ja leikkaa yksi pussin kulmista pois. Anna kuivua täysin. Pursota koristeet.

Kuumenna sokeria paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta yhteen liitettävien osien reunat kuumaan sokeriin. Viimeistele talo vielä tarvittaessa sokerikuorrutuksella ja liimaa sillä koristeeksi karamelleja ja/tai nonparelleja. Talon saumat voi viimeistellä sokerikuorrutuksella.

Kokoamisjärjestys:

  • Yhdistä yksi pitkä sivu ja päätyosa. Kiinnitä alustaan.
  • Yhdistä toinen pitkä sivu ja päätyosa. Kiinnitä alustaan ja toiseen sivu-päätypariin.
  • Lisää päätykolmiot.
  • Lisää ikkunaluukut.
  • Lisää yksi katon osa. Levitä lusikalla sokeriliimaa kattopalan sisäpäätyihin ja paina kattopala paikoilleen. Lisää toinen katon osa. Lisää sokeriliimaa lusikalla kattopalojen väliin katon harjalle.

Tupsauta valmiin talon pinnalle halutessasi vielä tomusokerilunta. Käytä apuna esimerkiksi teesihtiä, jonka täytät tomusokerilla ja jota kopauttelet varovaisesti lusikalla. Lopuksi voit vielä laittaa pumpulia piparkakkutalon savupiippuun tai asetella joulutonttukoristeita talon pihamaalle. Voit tehdä myös pieniä piparialustoja ja rakentaa niille lumilyhdyn pyöreistä makeisista.

 

Video

Teksti:
Kuvat: Laura Riihelä
© SOK
Avainsanat: pipari piparkakku
+ Lisää ainekset ostoslistaan (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5