Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuva: 123RF

Nastarenkaat pyörään – ota nämä huomioon, kun aloitat talvipyöräilyn

Teksti:
Rami Niittysalo
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 16.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Nauti pyöräilyn riemusta turvallisesti koko vuoden ajan säästä riippumatta. Talvipyöräilyyn tarvittavat välineet ja varusteet ovat nykyisin helposti saatavilla.

Nastarenkaat ovat ykköshankinta polkupyöräilykauden jatkamiseen myös liukkaiden kelien alettua.

”Hyvillä nastarenkailla voi ajaa talvella lähes yhtä vaivattomasti kuin kesällä kesärenkailla”, sanoo Prisma Joensuun sport-osaston myyjä Eino Pirhonen.

Nastarenkaiden hankkimisen yhteydessä tulee Pirhosen mukaan miettiä millaisilla tienpinnoilla yleisimmin ajaa.

”Kapea nastarengas pureutuu hyvin jäähän ja kevyeen lumeen, kun taas leveä karkeakuvioitu rengas on omimmillaan paksussa lumessa ajettaessa. On myös tärkeää muistaa, että uudet nastarenkaat vaativat nastojen irtoamisen ja löystymisen estämiseksi noin 40-50 kilometrin sisäänajon”, Pirhonen jatkaa.

Nastat eteen vai taakse?

”Polkupyörällä kuljetaan tosi paljon työ- ja opiskelumatkoja vuoden ympäri. Minimissään polkupyörän eturenkaan tulee olla talviajossa nastoitettu, ja renkaassa olisi hyvä olla vähintään 200 nastaa. Näin saadaan tarvittavaa pitoa liukkaalla kelillä, mutta nastarenkaan käyttäminen myös takana parantaa ajotuntumaa vielä huomattavasti”, Eino Pirhonen vinkkaa.

Nastarenkaaksi kannattaa ottaa hieman kapeampi rengas kuin kesällä ajettaessa. Näin neuvotaan pyörähuollosta.

”Tämä johtuu siitä, että kapeampi nastarengas mahtuu pyörimään paremmin eikä ole vaaraa kiinni hankaamisesta”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Kesseli kirkkonummelaisesta polkupyörien huoltoon erikoistuneesta Urheiluliike Kesselistä.

Valot ja heijastimet kuntoon

Nastarenkaiden lisäksi tulee kiinnittää erityistä huomiota myös ajotapaan ja pyörän turvavarusteisiin.

”Talvipyöräilyssä pätevät pitkälti samat säännöt kuin autoillessakin, eli nopeutta alas ja varovaisuutta kaarteissa ajettaessa. Valaistukseen ja näkyvyyteen liittyvät asiat korostuvat pimeään aikaan liikuttaessa. Polkupyörän pakollisen etuvalon sekä etu- taka- ja sivuheijastimien pitää olla kunnossa. Punaisen takavalon käyttäminen on myös hyvin suositeltavaa. Myöskään polkupyörän säännöllistä huoltoa ei saa unohtaa”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Muistilista polkupyörän talvihuoltoon ja kunnossapitoon:

  • Pidä pyörä aina puhtaana ja kuivana
  • Öljyä vaijerit ja ketju
  • Kiristä ja säädä jarrut
  • Tarkista säännöllisesti renkaiden ilmanpaineet
  • Varmista, että renkaat ovat ajokuntoiset
  • Tarkista etuvalon, takavalon ja heijastimien toimivuus
  • Öljyä lukko ja käytä tarvittaessa lukkosulaa
  • Säilytä pyörää talvella kuivassa ja kylmässä tilassa

Vinkkejä pyöräilyyn