Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Raha-asioista kannattaa puhua suoraan jo ennen lapsen syntymää.

Mitä vauva maksaa, ja mistä rahat kaivetaan?

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Pinja Meretoja
Julkaistu: 24.11.2022
|
Muokattu: 24.11.2022
Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisen tulevan vanhemman kannattaa pohtia etukäteen ajan kanssa. Kun vauva ilmoittaa tulostaan, talouden suunnittelu auttaa sopeutumaan uuteen arkeen.

Vauvan mukana tulee aina hintalappu.

Kuluja kertyy jo raskausaikana, ja vauvan synnyttyä tarvitaan vähintäänkin vaippoja ja vaatekertoja, yleensä vaunutkin. Jos haluaa lisäksi vielä vakuutuksen tai vaikkapa vauvauintiharrastuksen, perheenlisäyksestä kertyy entistä pidempi penni. Perhevapaille siirryttäessä tulot yleensä laskevat ainakin hetkellisesti, jos palkka vaihtuu Kelan etuuksiin.

Rahahuolet kuormittavat mieltä, joka vauva-arjessa voi muutenkin käydä kierroksilla. Siksi raha-asioihin kannattaa paneutua etukäteen ja taloudellisen tilanteen muutokseen varautua mahdollisuuksien mukaan.

Avointa puhetta rahasta

Mitä vauva maksaa, ja mistä rahat kaivetaan? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisen tulevan vanhemman kannattaa pohtia etukäteen ajan kanssa.

”Vauvan synnyttyä tulovirta menee ainakin hetkellisesti uusiksi ja kulut kasvavat yleensä pysyvästi”, muistuttaa S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.

Siksi kannattaa pohtia, miten vauvavuoden aikana aikoo käyttää rahaa ja miten menot katetaan. Täytyykö rahaa säästää, ja jos täytyy, miten?

Jos vauva syntyy parisuhteeseen, monelle saattaa olla ensimmäinen kerta, kun kumppanin kanssa pyöritetään yhteistä taloutta. Siksi on hyvä puhua siitä, millaisiin menoihin yhdessä sitoudutaan ja miten varmistetaan se, että kummallakin on varaa elämiseen myös tulojen muuttuessa. Lisäksi on tärkeää, etteivät lapsen saamisesta koituvat kustannukset kurita kohtuuttomasti vain toisen kukkaroa.

Mitä aikaisemmin ja suoremmin raha-asioita käydään läpi, sitä todennäköisempää on, että ne hoituvat vaivattomasti vauvan syntyessä.

Sopeutettu talous kestää

Lapsen ensimmäisiin vuosiin kannattaa säästää. Viimeistään kotihoidon tuelle siirryttäessä talouden pyörittämiseen tarvitaan yleensä ylimääräistä rahaa, Simola sanoo.

Jos talous on tiukilla, Simola suosittelee käymään läpi, mihin kaikkeen rahaa kuluu. On hyvä pohtia, mitkä menot ovat välttämättömiä, mitä olisi mukava säilyttää ja onko ehkä jotain, mistä voi tai haluaa vauvan myötä luopua. Säästöjä saattaa kertyä harrastuksista, matkustelusta, ulkona syömisestä tai vaikka suoratoistopalveluista, Simola listaa.

Hän kannustaa käymään läpi erityisesti kalliit luotot, kuten pikavipit tai älylaitteiden ja kodinkoneiden osamaksusopimukset. Usein niiden korot ovat esimerkiksi asuntolainaa korkeammat. Jos mahdollista, ylimääräiset luotot voi maksaa pois ennen vauvan syntymää. Vähintäänkin ne kannattaa kilpailuttaa hyvissä ajoin. Myös takaisinmaksuajan pidennys voi tuoda talouteen liikkumavaraa, Simola vinkkaa.

"Viimeistään kotihoidon tuelle siirryttäessä talouden pyörittämiseen tarvitaan yleensä ylimääräistä rahaa."

Asuntovelallisilla lainan lyhennys on tyypillisesti talouden suurin menoerä. Moni velallinen turvautuu lainan lyhennysvapaaseen viimeistään siinä vaiheessa, kun jompikumpi vanhemmista jää hoitamaan lasta kotihoidon tuella.

”Jos talous on viritetty tiukalle, lyhennysvapaa voi tuoda joustoa niin, että rahaa riittää myös yllättäviin menoihin”, Simola sanoo.

S-Pankin asiakkaille vuoden mittaista lyhennysvapaata voidaan tarjota verkkopankissa automaattisesti, ja sitä voi käyttää kuukausi kerrallaan tarpeen mukaan. Jos optiota lyhennysvapaaseen ei tarjota suoraan, sitä voi hakea itse verkkopankin kautta.

Myöhemminkin voi säästää

Emilia Simola muistuttaa, että lapsesta koituvat kulut eivät suinkaan pääty yksivuotissyntymäpäivään.

”Vauvavuosi itsessään ei ole kovimpien kustannusten vuosi, jos kaikki on hyvin. Ensin maksetaan vaippoja, myöhemmin ehkä valmennusmaksuja.”

Jos siis perheenlisäykseen ei ehdi varautua etukäteen taloudellisesti, kannattaa muistaa, että talouden tasapainottaminen tai säästämisen aloittaminen ei ole koskaan myöhäistä.

Nykyään moni pohtii myös lapselle säästämistä. Jos oma talous on kunnossa ja ylimääräistä jää sivuun, suhteellisen pienelläkin summalla saa paljon aikaan, sanoo Simola.

”Lapselle säästäessä rahastosijoittaminen on säästötiliä järkevämpi vaihtoehto, sillä inflaatio syö rahan arvoa. Lisäksi rahastossa saa korkoa korolle, ja pitkä säästöaika myös tasaa talouden vaihtelua.”

Jos valitsee rahaston, jonka tuotto-odotus on viisi prosenttia, ja sijoittaa ensimmäisen lapsilisän ja sen jälkeen 30 euroa kuussa, lapsen rahastosalkussa saattaa olla 18-vuotissyntymäpäivänä 10 641 euroa. Tästä odotettua tuottoa on 4 061 euroa, Simola laskee.

Kokeile S-pankin säästölaskuria osoitteessa s-pankki.fi/saastolaskuri.

Lue myös

Lisää aiheesta