Pihan työkalut – ostajan opas

3.3.2016
1 arviota
Pihan työkalut

Maan muokkaus- ja istutustyöt hoituvat mukavasti, kun valitset oikeat ja laadukkaat puutarhatyökalut. Lapio, harava, kuokka ja talikko ovat hyviä perustyökaluja.

Kiinnitä huomio laatuun valitessasi pihan työkaluja. Ergonomiset, kestävät ja tehokkaat työkalut helpottavat puutarhatöitä, ja niistä on iloa pitkään. Laadukkaassa lapiossa tai istutustyökalussa on esimerkiksi teräosaan kiinni juotettu varsi, jolloin se ei lähde irti kovassakaan käytössä.

Lapsia voi innostaa puutarhatöihin erityisesti lapsille suunnitelluilla, pieniin käsiin sopivilla työkaluilla.

Lapio

  • Lapio on puutarhan perustyökalu, jota tarvitaan esimerkiksi perustukseen ja istutukseen sekä sadonkorjuuseen.
  • Teräväkärkinen lapio sopii hyvin kaivamiseen ja maan kääntämiseen. Istutuksessa, maan kääntämisessä ja nurmikon reunojen tasaamisessa on hyvä käyttää tasakärkistä lapiota.
  • Valitse sopivan kokoinen lapio. Oikeassa työskentelyasennossa työ sujuu mukavammin ja selkä rasittuu huomattavasti vähemmän.

Pistolapio

Pistolapiossa on terävä kärki, joka uppoaa helposti kovaankin maahan ja juurien läpi. 

Puutarhakaira

Puutarhakaira helpottaa monenlaisia rakennus- ja puutarhatöitä. Se sopii kukkien ja pensaiden istutukseen sekä maaperän kuohkeuttamiseen ja lannoittamiseen. Kairalla voi myös tehdä maahan reikiä aidanseipäiden asentamista varten. Puutarhakairoja on eri kokoisia.

Harava

  • Harava sopii nurmikon ja kulku-alueiden haravointiin.

Rautaharava

Rautaharava on varsinainen monitoimityökalu puutarhassa ja kasvimaalla. Sen varrella voi vetää kylvörivit suoriksi ja lappeella peitellä siemenet sekä tasoitella maanpinnan kylvön jälkeen. Rautaharava on paras työväline kasvimaalla, jos haluat kevyesti muokata maata ja kerätä rikkaruohojen juuria.

Lehtiharava

Lehtiharava on hyvä apu niin keväällä kuin syksylläkin, kun puutarhassa on paljon haravoitavaa.

Lehtiharavan lapa on muovinen tai metallinen. Hyvä vaihtoehto on vaihtovarsiharava, jonka pään voi vaihtaa.  Irrotusmekanismi säästää varastointitilaa.

Puutarhan työkalut kannattaa huoltaa ainakin ennen talvisäilytykseen laittoa. Parhaiten työkalut säilyvät kuivassa tilassa, kuten puutarhavajassa tai autotallissa. 

Talikko

  • Puutarhatalikko sopii kovan tai vaikeasti muokattavan maan kääntämiseen.  Se sopii myös kompostin möyhentämiseen tai perennojen jakamiseen. Kompostitalikossa on puutarhatalikkoa ohuemmat ja leveämmät piikit. Se on tarkoitettu nimenomaan kompostin kääntelemiseen ja lehtien nosteluun.
  • Talikon pituus on tyypillisesti 110–140 cm.

Istutustyökalut

  • Pienet istutukseen tarkoitetut työkalut sopivat erityisesti ruukkupuutarhurille. Niitä on saatavilla sekä muovisina että metallipäisinä.

Istutuslapio

Kauhan muotoista istutuslapiota käytetään muun muassa kasvien istuttamiseen, siirtämiseen ja rikkaruohojen poistoon. Sillä on kätevä myös vetää vakoja kasvimaahan.

Möyhennyskuokka

Pintamaan rikkomiseen ja kuohkeuttamiseen tarkoitetulla möyhennyskuokalla voi tehdä myös vakoja ja poistaa rikkaruohoja. 

Teksti
Kuvat Thinkstock ja tavarantoimittajat
Asiantuntijat; Valikoima-hankintapäällikkö Ritva Rojo, SOK Rautakauppa, markkinointipäällikkö Mikko Manninen, Fiskars
Avainsanat: käsityökalut
Arvioi artikkeli

Pihan työkaluja on saatavilla Prismoista, suurimmista S-marketeista, Kodin Terroista ja S-Puutarhoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Tervetuloa ostoksille
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5