Béarnaisekastike
20 min

Nappaa talteen!
Béarnaise on ranskalaisen keittiön klassikkokastike. Hapokas, usein rakuunalla maustettu kastike sopii erityisen hyvin tarjottavaksi pihvien, kalan ja broilerin kanssa.
| 200 g | voita |
| 1 rkl | sipulia |
| 5 kpl | kokonaista mustapippuria |
| 1 tl | rakuunaa kuivattuna |
| 1/2 dl | valkoviinietikkaa |
| 1/2 dl | vettä |
| 3 kpl | kananmunankeltuaista |
| 1 rkl | persiljaa |
- 1.
Leikkaa huoneenlämpöinen voi valmiiksi pieniksi kuutioiksi ja jätä sivuun odottamaan.
- 2.
Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa sipuli, pippurit, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on puolet jäljellä. Siivilöi makuliemi teräskulhoon.
- 3.
Valmistele vesihaude: kuumenna vettä kattilassa ja aseta teräskulho sen päälle niin, että kiehuva vesi ei kosketa kulhon pohjaa. Anna kattilassa olevan veden kiehua niin, että se poreilee hiljaa.
- 4.
Lisää keltuaiset teräskulhoon makuliemen joukkoon ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. Nosta sitten kulho pois vesihauteen päältä.
- 5.
Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka, kunnes kaikki voi on sekoittunut.
- 6.
Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Hienonna persilja ja mausta kastike persiljalla.
Béarnaisekastike
arvosana5/5
20 min
Béarnaise on ranskalaisen keittiön klassikkokastike. Hapokas, usein rakuunalla maustettu kastike sopii erityisen hyvin tarjottavaksi pihvien, kalan ja broilerin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 200 g | voita |
| 1 rkl | sipulia |
| 5 kpl | kokonaista mustapippuria |
| 1 tl | rakuunaa kuivattuna |
| 1/2 dl | valkoviinietikkaa |
| 1/2 dl | vettä |
| 3 kpl | kananmunankeltuaista |
| 1 rkl | persiljaa |
Valmistus
- 1
Leikkaa huoneenlämpöinen voi valmiiksi pieniksi kuutioiksi ja jätä sivuun odottamaan.
Määrä Ainesosa 200 g voita - 2
Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa sipuli, pippurit, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on puolet jäljellä. Siivilöi makuliemi teräskulhoon.
Määrä Ainesosa 1 rkl sipulia 5 kpl kokonaista mustapippuria 1 tl rakuunaa kuivattuna 1/2 dl valkoviinietikkaa 1/2 dl vettä - 3
Valmistele vesihaude: kuumenna vettä kattilassa ja aseta teräskulho sen päälle niin, että kiehuva vesi ei kosketa kulhon pohjaa. Anna kattilassa olevan veden kiehua niin, että se poreilee hiljaa.
- 4
Lisää keltuaiset teräskulhoon makuliemen joukkoon ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. Nosta sitten kulho pois vesihauteen päältä.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunankeltuaista - 5
Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka, kunnes kaikki voi on sekoittunut.
Määrä Ainesosa 200 g voita - 6
Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Hienonna persilja ja mausta kastike persiljalla.
Määrä Ainesosa 1 rkl persiljaa
Ravintosisältö
467
Energiaa kcal
1954
Energiaa kj
49,5 g
Rasvaa
28,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,0 g
Hiilihydraatteja
0,5 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
5,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
467
Energiaa kcal
1954
Energiaa kj
49,5 g
Rasvaa
28,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,0 g
Hiilihydraatteja
0,5 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
5,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl sipulia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























