0 arviota

Valokuvat tietokoneelle

0 3 elektroniikka, tietokone, kamera

Valokuvat voi helposti kopioida kamerasta, kännykästä tai valokuva-albumista tietokoneelle käsiteltäviksi ja tulostettaviksi.

  • Valokuvat tietokoneelle
Kamera voidaan liittää tietokoneeseen USB-kaapelin avulla.
Valokuvat tietokoneelle
Kamera voidaan liittää tietokoneeseen USB-kaapelin avulla.

Digikameroissa on yleensä muistikortti, johon kuvat tallentuvat. Kameroissa on usein myös pieni sisäinen muisti. Muistikortteja on monentyyppisiä, postimerkin kokoinen SD (Secure Digital) -kortti on pienissä kameroissa nykyään yleisin.

Valokuvat voi kopioida kamerasta tietokoneeseen yleensä kahdella tavalla. Kamera voidaan liittää tietokoneeseen kaapelilla. Tavallisesti käytetään USB-kaapelia, jonka toisessa päässä on miniliitin. Kaapeli tulee yleensä kameran mukana.

Kameran mukana tulee yleensä myös kuviensiirto-ohjelma, jonka avulla kuvat voidaan kopioida muistikortilta tietokoneen kiintolevylle. Kuvien kopioiminen onnistuu myös esimerkiksi Windowsin resurssienhallintaohjelman avulla. Kameran sisäinen muisti tai muistikortti näkyy resurssienhallinnassa ulkoisena asemana, josta kuvia voi vetää hiirellä haluamiinsa kansioihin kiintolevylle.

Muistikortinlukija

Muistikortinlukija

Kuvien kopioimiseen voi käyttää myös erillistä muistikortinlukijaa. Lukijat ovat edullisia ja niillä voi tavallisesti lukea monia erityyppisiä kortteja. Lukija yhdistetään tietokoneeseen USB-kaapelilla ja muistikortti työnnetään lukijaan sille sopivaan aukkoon.

Muistikortti näkyy resurssienhallinnassa ulkoisena asemana ja kuvia voidaan kopioida siitä hiirellä vetämällä haluttuun kansioon koneen kiintolevylle.

Joissakin kameroissa on wlan eli langattoman lähiverkon tuki. Kuvat voidaan silloin kopioida tietokoneeseen langattoman yhteyden kautta. Kamera näkyy tietokoneen resurssienhallinnassa muiden verkkoasemien tavoin.

Kuvien varastoiminen tietokoneella

Kuvia ei pidä arkistoida pelkästään tietokoneen kiintolevylle. Kiintolevyt ovat herkkiä mekaanisia laitteita, joihin tulee vikoja ennemmin tai myöhemmin. Jos kiintolevy rikkoontuu, kuvat on menetetty lopullisesti.

Kuvat kannattaa sen vuoksi polttaa CD- tai DVD-levyille ja mieluiten varmuuden vuoksi kahdelle levylle. Tarkoitukseen kannattaa hankkia laadukkaita levyjä ja ne pitää säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa. Kuvat eivät kuitenkaan säily levyilläkään ikuisesti, joten levyistä kannattaa teettää kopiot muutaman vuoden välein. Muuta tekniikkaa uusittaessa kannattaa uusia myös tallennustekniikka, jotta yhteensopivuus säilyy.

Kännykkäkuvat langattomasti

Kännykkäkuvat

Myös matkapuhelimen kameralla otetut valokuvat saa yleensä helposti kopioitua tietokoneelle. Puhelimen mukana tulee usein datakaapeli, jolla laite voidaan yhdistää tietokoneeseen. Jos kaapeli ei ole vakiovarusteena, sen saa yleensä hankittua lisävarusteena. Kuvat kopioidaan puhelimen mukana tulevalla ohjelmalla kiintolevylle.

Uusissa älypuhelimissa on muistikortti, jolle kuvat kuvattaessa tallentuvat. Silloin kuvat voidaan kopioida koneelle kortinlukijan avulla samalla tavalla kuin tavallisesta kamerasta. Kännyköissä käytetään yleensä erityyppisiä muistikortteja kuin kamerassa. Esimerkiksi Mini-SD-kortin voi kopioida sovittimen avulla kortinlukijan SD-korttiasemassa.

Langaton Bluetooth-yhteys on kätevin tapa kopioida kuvat puhelimesta. Bluetooth-yhteyden pitää silloin löytyä sekä puhelimesta että tietokoneesta.

Bluetooth kuuluu uusien puhelimien ja tietokoneiden vakiovarusteisiin ja vanhoihin koneisiin sen saa järjestettyä helposti ja edullisesti Bluetooth-adapterilla. Kun yhteys tietokoneeseen on luotu, kuvat valitaan puhelimen muistista ja lähetetään koneeseen.

Kuvat albumista tietokoneeseen

Kuvat albumista tietokoneelle

Paperikuvienkin kopioiminen tietokoneeseen on varsin yksinkertaista. Tarkoitusta varten tarvitaan kuvanlukija eli skanneri. Skanneri voi olla erillinen laite mutta se on usein osa monitoimitulostinta. Tasoskanneri muistuttaa kopiokonetta. Kopioitava kuva asetetaan laitteen lasilevylle.

Tietokoneeseen tarvitaan ohjelma, jolla kuva kopioidaan koneeseen. Ohjelma tulee usein skannerin mukana. Skannausohjelmassa asetetaan haluttu kuvan tarkkuus ja kuvan laatua voidaan säädellä monella muullakin tavalla.

Jos skanneria ei ole käytettävissä, kuvan voi yrittää kopioida digikameran avulla eli ottamalla kuvasta kuva. Silloin on kameranjalusta tarpeen. Kopioitavalle kuvalle pitää myös järjestää riittävä ja tasainen valo. Tällä tavalla kopioitujen kuvien laatu ei ole yhtä hyvä kuin skannattujen.

Diojen ja negojen skannaus

Myös diakuvat voidaan kopioida tietokoneelle. Se onnistuu hyvänlaatuisella tasoskannerilla mutta usein parempaan lopputulokseen päästään erityisellä diaskannerilla. Diaskannerissa diat asetetaan kuvanpidikkeeseen, joka työnnetään laitteen sisälle. Diaskannerilla voi kopioida kuvia myös negatiiveilta.

Diojen ja negatiivien kopioimiseen on saatavana myös järjestelmäkameraan kiinnitettäviä kopiointilaitteita. Auttavia tuloksia saa aikaiseksi myös heijastamalla kuvat diaprojektorilla kankaalle ja kuvaamalla ne siitä digikameralla.

Kuvien sävyt kuntoon

Kameroiden ja skannereiden mukana tulee tavallisesti kuvankäsittelyohjelma, jolla kuvaa voi rajata ja sen värisävyjä ja tarkkuutta parantaa. Myös albumista skannatut vanhat, värinsä menettäneet valokuvat saavat ohjelmassa vanhan loistonsa takaisin. Se ei välttämättä edellytä erikoistaitoja vaan monasti automaattitoiminnot riittävät parantamaan kuvaa huomattavasti.

Kun kuvat ovat tietokoneen kiintolevyllä, niitä voi tulostaa tai niistä voi tilata paperivedoksia ystäville ja sukulaisille.Ladataan kommentointia...