"Vi vill att alla finländare ska ha möjlighet att äta hälsosamt"

26.1.2018
0 betyg
Veli-Pekka Ääri

Samarbetes chefredaktör Veli-Pekka Ääri.

Samarbetes chefredaktör Veli-Pekka Ääri berättar, varför flaggar S-gruppen för hälsosamma och inhemska råvaror och ökat intag av grönsaker.

Många familjer äter hälsosamt redan nu, men varukorgsuppgifterna visar att det ändå finns rum för förbättring. I barnfamiljers matinköp är färsk fisk, frukt, grönsaker och rågbröd underrepresenterade. Flingor, puddingar, nudlar och pommes frites konsumerar de däremot mer av än genomsnittet.

Därför har vi beslutat att göra vårt yttersta för att hälsosammare produkter ska få ett ännu mer lockande pris. 

Många familjer äter hälsosamt redan nu, men varukorgsuppgifterna visar att det ändå finns rum för förbättring.

Vi vill att alla finländare ska ha möjlighet att äta hälsosamt utan att det kostar skjortan. Därför flaggar vi för hälsosamma och inhemska råvaror och ökat intag av grönsaker.

Syftet med handelslagets verksamhet är att bedriva handel så att nyttan går direkt till de finländska hemmen, inte till extra mellanhänder. 

Nyttan går direkt till de finländska hemmen, inte till extra mellanhänder. 

Exempelvis på matinköp för 20 euro har handelslaget en vinstmarginal på under 4 euro och en vinst på 60 cent. Vinstmarginalen används till att betala löner till de anställda och kostnader för affärsfastigheter, el och svinn. Vinsten används för att trygga verksamheten även i framtiden.

Om maten skulle bli 1 procent dyrare i Finland skulle det kosta oss finländare över 150 miljoner euro. Det är med andra ord matbutikernas roll att balansera stora volymer och små marginaler på ett kostnadseffektivt sätt.

När vi i framtiden mellan hyllorna får se ett barn säga "Jag vill ha en sån!" och peka på den mest hälsosamma produkten bland alla alternativ och föräldern lägger produkten i varukorgen även efter att ha sett priset, har vi lyckats med vår uppgift.

Text
Foto Satu Kemppainen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5