Vi skriver ny Ruoka-Kalevala

20.5.2016
1 betyg
Den finländska matkulturen har aldrig satts på pränt. För att åtgärda bristen publicerar vi 100 000 matrelaterade minnen i en ny finskspråkig Kalevala.

Den finländska matkulturen har aldrig satts på pränt. För att åtgärda bristen publicerar vi 100 000 matrelaterade minnen i en ny finskspråkig Ruoka-Kalevala.

Bär från våra djupa skogar, fisk från Finlands rena vattendrag, spannmål från landets böljande sädesfält eller kanske pizza, smoothie och avokadopasta? Hur ser ditt käraste mat- eller livsmedelsrelaterade minne ut?

Finlands läge mellan öst och väst har skänkt oss en rik och mångsidig matkultur. Våra egna traditioner i kombination med intrycken utifrån utgör en helhet som ständigt lever och utvecklas, en helhet som förtjänar vår uppmärksamhet.

Varför inte delta i dokumentationen av den finländska matkulturen och i en sann kulturgärning? S-gruppen, Marttaliitto och Finska Litteratursällskapet samlar in 100 000 matrelaterade minnen och erfarenheter. I projektet deltar även en modern Elias Lönnrot, som besöker bygderna på jakt efter matminnen.

Ruokakalevala.fi

Gå in på adressen Ruokakalevala.fi och delge oss ditt käraste matminne med egna ord. Du kan skriva på finska eller svenska. Du kan också läsa de övriga deltagarnas berättelser på webbadressen.

En del av landets historia. Nästa år fyller Finland 100 år. Jubileumsåret uppmärksammas med en Kalevala på temat mat (Ruokakalevala).

Foto Jani Riekkinen/Vastavalo
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5