Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vi ses på ABC

Teksti:
Ella Koota ja Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.7.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Oavsett vad du anser om ABC, här trivs folk. Så bra att ABC tycks ha blivit ett nytt föreningshus.

Den här onsdagskvällen är det lugnt och tyst i Lieksa centrum. Några bilar kör i riktning mot ortens ABC-trafikbutik. De svänger in på trafikbutikens gård. Inne i den nordkarelska trafikbutiken, som är ett av de få ställen som är öppna den här tiden på dygnet, är det allt annat än tyst.

Vid vart och vartannat bord sitter det gäster. Luften doftar nybryggt kaffe. Bland de yngre och äldre gästerna finns lokala invånare av olika etnicitet och tillfälliga besökare.

Från ett av borden hörs hjärtliga skratt. Bordet är täckt av garnnystan, vantar och sockor. Stickorna rör sig och munnarna går.

"De har träffats här samma tid varje onsdag under de senaste åren", säger en av expediterna.

Vid bordet sitter åtta damer, varav en del är pensionerade och en del fortfarande jobbar. De pratar om bland annat sina barn, sina barnbarn, de senaste handarbetstidningarna och nya garner.

"Idén till stickgruppen föddes för tre år sedan när jag var på jakt efter fritidssysselsättning. Jag hängde upp en lapp på butikens anslagstavla på vilken jag efterlyste handarbetssällskap. Bland dem som hörsammade uppropet fanns både gamla bekanta och främmande människor", säger Raija Piironen från Lieksa.

Till mötesplats valde stickgruppen ABC Lieksa. Under de gångna åren har trafikbutikens kafé blivit damernas stamlokus.

"De första tio gångerna blev vi bjudna på kaffe och bulle. Någon hade sponsrat vår verksamhet. Vi vet fortfarande inte vem denna välgörare är", säger Kaija Eronen med ett leende.

Damernas verksamhet har väckt stort intresse bland besökare från när och fjärran. Den nordkarelska syjuntan är känd i bland annat södra Finland.

"Min son hade pratat med några långtradarchaufförer i Helsingfors och fått höra om en sällsam stickgrupp på ABC i Lieksa. Han hade konstaterat att gruppen nog är bekant", säger Kaija Eronen med ett skratt.

När klockan slår åtta är det dags att packa ihop pinalerna och styra kosan hemåt. Nästa onsdag träffas damerna igen för att prata och sticka.

"Vi kommer att träffas så länge vi orkar. Våra män vet att de inte kan räkna med matlagning på onsdagarna", säger Raija Piironen.

Hälsa och umgänge

Stickgruppens gemensamma kvällar ger både sysselsättning och välbefinnande. Sociolog Antti Wallin från Åbo universitet påpekar att umgänge främjar hälsan och välbefinnandet.

"Vi har alla ett inbyggt behov av att träffa andra människor. Vi mår bra av att prata, diskutera, utbyta tankar och umgås", säger han.

Många träffas för att tillsammans utföra ett arbete, men fri samvaro och informellt umgänge utan egentliga mål gagnar välbefinnandet mest.

"Ju friare och spontanare umgänget är, desto mer främjar det välbefinnandet. Lyckade och okonstlade möten och träffar motiverar till fortsatt umgänge", säger Antti Wallin som bland annat har studerat umgängesbeteendet i köpcentra.

Förr lärde man känna människor via bland annat ideella sammanslutningar så som arbetarföreningar och nykterhetsföreningar. Man träffades i föreningshus, ungdomsgårdar och klubblokaler för att sjunga, dansa, leka och diskutera. Under föreningshusens guldålder på 1920- och 1930-talen byggdes ett stort antal föreningshus runt om i landet.

Inget varar för evigt. Dagens moderna by- och stadscentra i kombination med bland annat utbredd bilism, distansarbete och en allt mer splittrad vardag har förändrat umgängesformerna och det lokala livet. Många traditionella och naturliga mötesplatser har försvunnit, vilket har lett till att man i dag aktivt måste söka upp människor när man vill umgås.

Gul stopplykta

ABC:s gula logo är en bekant syn för många bilister. De som sitter ensamma i bilen och/eller kör i yrkesmässig trafik upplever trafikbutikerna som oaser och mötesplatser.

Där riksvägarna 11, 3 och E12 möts i Nokia i Birkaland finns trafikbutiken ABC Kolmenkulma. Kranmontör Jari Halme från Sastamala sitter i trafikbutikens kafé och dricker kaffe.

"Det här är vårt kafferum", säger han mellan klunkarna.

Han har stämt träff med sin arbetskamrat på trafikbutiken, varifrån de åker till den gemensamma arbetsplatsen tillsammans. Jari Halme, som kallar sig själv stamgäst, berättar att många montörer, tekniker och andra gör detsamma.

ABC Kolmenkulma är ett populärt pausställe för många långtradarchaufförer. Klockan åtta på morgonen står ett tiotal långtradare och skåpbilar från olika företag på trafikbutikens parkeringsplats.

Den här tisdagsmorgonen kretsar samtalet kring olika aktuella teman. Man diskuterar bland annat huruvida uppgifterna i dagens tidning är korrekta. Stamgästernas bord står i närheten av en TV-apparat som basunerar ut nyheter och idrottsresultat.

"Frugan kommenderar mig att åka till ABC om jag inte försvinner efter frukosten", säger Erkki Vihinen med ett brett leende.

Han hör till ett sällskap som har träffats regelbundet de senaste 15 åren. Förr drack männen sitt gemensamma morgonkaffe på ett annat ställe, men när ABC Kolmenkulma slog upp portarna flyttade de till trafikbutiken. Morgonträffen är en viktig programpunkt för de pensionerade herrarna. Utan ABC, som männen nästan upplever som en arbetsplats, skulle livet kännas tomt. Sällskapet sitter i allmänhet ett par timmar kring kaffebordet.

"Det är trevligt att slänga käft med killarna och dessutom får frugan lugn och ro", säger Markku Ruusunen.

Herrarna umgås enbart på ABC och under de gemensamma kaffestunderna diskuterar de aldrig sina hem eller personliga angelägenheter.

"Bekantskapskretsen växer fortlöpande. Nästan varje morgon slår sig någon obekant ner hos oss för en pratstund. Vi upplevs nog som ett inventarium som är lätt att närma sig", säger Pauli Kiviniemi med glimten i ögat.

I dag har sällskapet en uppgift, nämligen att fylla i en gemensam Lången-kupong. Sällskapet har redan lämnat in en gemensam fem veckors Lotto-kupong. Efter morgonträffen åker de glada och nöjda herrarna hem till sina fruar.

Bulle till hela parlamentet

Trafikbutikerna har främst manliga gäster. Antti Wallin berättar att mötesplatser och gemensamma vardagsrum uppstår där människor träffas. När ett ställe har blivit etablerat attraherar det i allmänhet likasinnade.

"Människor vill träffas och umgås på lättillgängliga och omkomplicerade platser. De sociala medierna och diskussionsgrupperna på Internet erbjuder virtuell samvaro, men de kan inte ersätta de hälsosamma mötena mellan människor", säger Antti Wallin.

En snygg miljö med gott om sittplatser, långa öppettider och möjlighet att äta och dricka stimulerar samvaron. I en stor lokal kan man umgås utan att störa andra vilken tid på dygnet som helst.

"Sällskapet får mig att må bra", säger Simo Järvi.

Han hör till ett herrsällskap som kallar sig Tikkulan parlamentti (Tikkula parlament). Framför "ledamöterna", som har sitt givna långbord på ABC Tikkula i Björneborg, står rykande kaffe och nybakad bulle. Herrarna diskuterar allt från trädfällning till taktvätt.

Den här onsdagsmorgonen är det lugnt på ABC Tikkula trots att trafikbutiken, som är inrymd i en gammal tändsticksfabrik i utkanten av Björneborg, är ett mycket populärt kaffeställe.

"Om man till äventyrs har något ärende att sköta på morgonen gäller det att raska på så att man hinner till parlamentet", säger Arto Lepomäki som bor i närheten av trafikbutiken.

"Lyckligtvis har vi flexibel arbetstid", säger Matti Jakonen från ändan av bordet.

Herrarna berättar att man i allmänhet måste bli introducerad av någon för att komma till tals med obekanta människor i Björneborg. Den otvungna samvaron på ABC har också en djupare dimension – medlemmarna i Tikkulan parlamentti bryr sig om och ställer upp för varandra.

"Om någon inte har visat sig på tre dagar undrar de andra vad som står på och om någon behöver en handräckning finns det alltid en hjälpande hand", säger Arto Lepomäki.

Den varma atmosfären på ABC har stor betydelse för herrarna, som alltid känner sig välkomna. Personalen hälsar glatt när de kommer och går och platschefen stannar alltid upp och växlar några ord med stamgästerna.

"Det är trevligt att slänga käft med killarna."

Samvaro föder idéer

Otvungen samvaro förutsätter lättillgängliga mötesplatser. Enligt Antti Wallin har den okonstlade samvaron en viktig samhällelig funktion: När människor slår sig ner och utbyter tankar föds nya idéer, som i bästa fall kan ge upphov till bland annat nya företag, hobbygrupper och förändringsrörelser.

Trafikbutikerna är viktiga mötesplatser i synnerhet på mindre orter och i städernas utkanter.

ABC Tikkula är inget undantag: Trafikbutiken är en viktig del av invånarnas liv och vardag och under veckosluten fungerar den som bland annat bas för områdets ungdomsarbetare. Trafikbutikschef Janina Sundell deltar i det förebyggande ungdomsarbetet.

"Eftersom ungdomarna trivs hos oss är det vår skyldighet att vara intresserade av och ställa upp för dem", säger hon.

"Eftersom ungdomarna trivs hos oss är det vår skyldighet att vara intresserade av och ställa upp för dem."

Vem är i farten?

Riksväg 3 i Österbotten omges av ståtliga byggnader och vackra busshållplatser i trä. När hållplatsernas färg övergår från blått till rött vet man att man har passerat kommungränsen.

Det är dags att ta en paus. ABC-trafikbutiken i södra Österbotten på drygt 150 kilometers avstånd från ABC Tikkula är en populär mötesplats bland områdets ungdomar.

Mitt på dagen sprider sig en underbar doft av tomatsås i kaféet. Lasagnen och lever-baconbiffarna på menyn har lockat många lunchgäster till ABC Jalasjärvi. På vart och vartannat bord står en gul bricka och besticken är i flitig användning.

"Många av gästerna besöker oss nästan dagligen. Stamgästerna känner och pratar med varandra", säger betjäningschef Elina Hautala.

Gymnasisterna Iida Saarela och Hetti Peltomäki, som sitter vid ett bord och dricker kaffe, besöker i allmänhet ABC kvällstid och under veckosluten.

"Vi brukar sitta därborta", säger Iida Saarela och pekar mot den del av kaféet som vetter mot centrum.

Nu är också den delen fylld av lunchgäster, men på kvällarna är den ungdomarnas revir.

"Man träffar alltid någon kompis här", säger Iida Saarela.

För ungdomarna är trafikbutiken en viktig mötes- och umgängesplats. Eftersom alla träffas på ABC kan Iida Saarela inte tänka sig att gå någon annanstans.

Flickorna berättar att de stortrivs på ABC och att fördelen med att träffas på trafikbutikens kafé är att alla ryms. På ABC kan man dessutom handla och tanka bilen.

"Vi brukar börja kvällen på ABC för att se vem som är i farten", avrundar Iida Saarela och Hetti Peltomäki.

"Det här är bilisternas kafferum."