Vi jämför surmjölksprodukter

21.2.2014
0 betyg
Vi jämför surmjölksprodukter

En sked smetana eller crème fraîche gör vardagsmaten fyllig och rund.

Tycker du om yoghurt och fil? Dricker du surmjölk (filmjölk) till maten? Toppar du portionen med en klick smetana? De vita delikatesserna tillverkas genom syrning av mjölk och grädde.

Syrningen görs med hjälp av så kallade nyttobakterier, till exempel acidofilus- och bifidobakterier. Produktens smak beror på valet av mjölksyrabakterier.

Bakterierna omvandlar en del av mjölksockret till mjölksyra. Proteinerna i mjölken eller grädden koagulerar, vilket ger surmjölksprodukterna deras fasta konsistens. Eftersom mjölksockret, laktosen, bryts ned under processen lämpar sig surmjölksprodukterna i allmänhet bättre än vanliga mjölkprodukter för personer som lider av laktosintolerans.

Syrningstiden och -temperaturen väljs utgående från bakteriekulturen och den aktuella produkten. När den önskade syrningsgraden har uppnåtts avbryts bakteriesyrningen genom avkylning. Därefter tillsätts eventuella smakämnen, till exempel bär eller frukt. Så här tillverkas till exempel yoghurt.

Det mättade eller hårda fettet i mjölk- och gräddbaserade produkter kan höja blodets kolesterolhalt och öka risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Surmjölksprodukterna har god hållbarhet i obruten förpackning. Om förpackningen bryts är hållbarhetstiden några dagar.

Surmjölksprodukterna lämpar sig i allmänhet bättre än vanliga mjölkprodukter för personer som lider av laktosintolerans.

Ehrmann's mjuka kvark med yoghurt

MED BÄR

EHRMANNS MJUKA KVARK MED YOGHURT

Kombinationen kvarg och yoghurt är mjukare och mildare än vanlig kvarg. Produkten kan ätas med till exempel bär och/eller frukt.

Kvargyoghurten lämpar sig utmärkt i bakverk, för matlagning och som dressing. Tillsätt produkten i varma rätter strax före serveringen.

Fetthalt 0,9 %. Tillverkningsland: Tyskland.

Lindahls turkiska yoghurt

I KALLA DRYCKER

LINDAHLS TURKISKA YOGHURT

Den turkiska yoghurten lämpar sig som frukost och mellanmål och som ingrediens i indiska rätter, kalla drycker, kalla såser och marinader.

Den svagt syrliga produkten lämpar sig också som fyllning och degvätska i söta och salta bakverk.

Fetthalt 10 %. Tillverkningsland: Tyskland.

Rainbow laktosfattig smetana

KLARAR VÄRME

RAINBOW LAKTOSFATTIG SMETANA

Den aromrika, syrade grädden lämpar sig utmärkt som sås till bland annat svampsallad och ugnsfisk. Smetanan klarar uppvärmning och lämpar sig därför för all matlagning. Produkten ger fylligare smak än matgrädde.

Vispa smetanan försiktigt om du vill toppa till exempel en soppa med en fluffig klick.

Fetthalt 35 %. Tillverkningsland: Finland.

Alpro Mild & Creamy okryddad ekologisk sojaprodukt

MJÖLKFRITT ALTERNATIV

ALPRO MILD & CREAMY, OKRYDDAD EKOLOGISK SOJAPRODUKT

Den syrade mjölkfria produkten av yoghurttyp tillverkas av ekologiskt odlade sojabönor. Produkten lämpar sig som frukost och mellanmål som sådan eller med bär, som ingrediens i kalla drycker och såser och som fyllning och degvätska i piroger.

Fettet i sojaprodukter är omättat (mjukt) i motsats till mjölkbaserade produkter.

Fetthalt 2,7 %. Tillverkningsland: Belgien.

Valio Crème Fraîche Hyla

RUND SÅS

VALIO CRÈME FRAÎCHE HYLA

Crème fraîche härstammar från det franska köket. Produkten, som är mjukare och mindre syrlig än gräddfil, ger köttsåser, ugnsrätter och soppor rund och mjuk smak. Crème fraîche lämpar sig också som ingrediens i söta bakverk.

Fetthalt 28 %. Tillverkningsland: Finland.

Valios okryddade gräddfil

DIPPSÅS

VALIOS OKRYDDADE GRÄDDFIL

Valios okryddade gräddfil, som är en svagt syrad mjölkprodukt, lämpar sig som bas i kalla såser och dippsåser, som fyllning i salta och söta piroger och som vätskegivare i köttfärsrätter.

Gräddfil lämpar sig inte som ingrediens i varma såser eftersom den skär sig vid hög värme.

Fetthalt 10 %. Tillverkningsland: Finland.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5