Vi jämför olika risgryn

22.9.2014
Många goda risgryn

Ris är den huvudsakliga födan för hälften av jordens befolkning. Det passar utmärkt som garnityr till olika rätter, men är även lämpligt i huvudrollen.

Risgrynsgröt, risotto, sushi eller rispudding. Ris kan användas på många sätt, men få vet att det är en ettårig växt som kan bli cirka en och en halv meter hög. Beroende på formen är riset antingen rundkornigt och grötigt eller långkornigt och löst. Det är en mycket viktig spannmålsväxt i Asien, där 90 procent av världens ris odlas.

Från vitt ris har skalskikten, kliet och groddarna slipats bort. Före slipningen behandlas ris­kornen ofta med parboilmetoden, i vilken man låter näringsämnen sugas in i kornets kärna med hjälp av tryckånga. Tack vare behandlingen undviker man att riset klibbar då det kokas.

Innan riset kokas lönar det sig att skölja det i ett durkslag under rinnande kallt vatten. Riset kokas antingen i en liten eller riklig mängd vatten. Som kokspad kan även användas kött- eller växtbuljong, tomatsaft eller varför inte kokosmjölk. Varianten och förbehandlingen inverkar på  koktiden, som anges på förpackningen. Riset förblir ätbart i hemförhållanden i upp till 2–3 år. Kokt ris kan sparas i kylskåp ett par dygn. 

Den höga kolhydrathalten, upp till 73–80 procent, gör riset till en god energikälla. Proteinhalten är däremot låg, cirka 6–8 procent, men proteinet är av god kvalitet. Ris innehåller även aminosyror som är nödvändiga för människan. Mörka rissorter är fylligare till smaken och mer värdefulla näringsmässigt än vita rissorter.

Risella grötris

TRADITIONELLT OCH GRÖTIGT

RISELLA GRÖTRIS

Traditionell risgrynsröt får småkoka länge. Grötigt ris passar även till fyllning i piroger och kåldolmar samt som sushiris. Av överbliven gröt går det lätt att göra en efterrätt, till exempel genom att blanda in vaniljskum och bär eller frukter.

Risella risottoris

HALVRUNT OCH SAFTIGT FUKTIGT

RISELLA RISOTTORIS

Risottoriisi on puolipyöreää parboil-käsiteltyä riisiä. Italialaiset risotot ovat rakenteeltaan valuvia, ja riisiin jätetään puruvastusta. Riisi kuullotetaan öljyssä ennen nesteen lisäämistä. Risottoriisi sopii myös espanjalaiseen paellaan tai paprikoiden täytteeksi.

Jasminris från Rainbow

BLOMMIGT AROMATISKT

JASMINRIS FRÅN RAINBOW

Jasmiiniriisi on tuoksultaan kukkainen ja maultaan aromaattinen riisi, jota viljellään Thaimaassa. Se sopiikin lisukkeeksi erityisesti itämaisiin ruokiin. Hieman tahmeaa jasmiiniriisiä on helppo syödä puikoilla. Kypsymisaika on noin 12 minuuttia.

Mörkt snabbris från Rainbow

SNABBT OCH NÄRINGSRIKT

MÖRKT SNABBRIS FRÅN RAINBOW

Tumma pikariisi on parboil-käsiteltyä pitkäjyväistä riisiä. Hyvän ravintoarvonsa vuoksi se sopii lisäkkeeksi ja käytettäväksi erilaisissa riisiruoissa, kuten salaateissa, keitoissa ja vaikkapa lohipiirakan täytteenä. Tumma pikariisi kypsyy vartissa.

Uncle Ben's Basmatiris

LÄTT OCH LUFTIGT MED NÖTSMAK

UNCLE BEN'S BASMATIRIS

Det långkorniga basmatiriset, som uppskattas runtom i världen, odlas  i Indien. Om det kokas enligt anvisningarna, förblir det lätt och luftigt. Den mjuka smaken och nötaromen passar både med orientaliska och europeiska maträtter.

 

 

Uncle Ben's fullkornsris

FIBRER OCH FYLLIG SMAK

UNCLE BEN'S FULLKORNRIS

Fullkornsriset kan kännas igen på sin bruna färg. Endast det yttersta skiktet har slipats bort, så det innehåller rikligt med fibrer och näringsämnen. Denna nyttiga garnityr kokas på tio minuter och är smaklig även i gryt- och lådrätter.

Sushiris från Yutaka

SMÅ OCH RUNDA KORN

SUSHIRIS FRÅN YUTAKA

Sushirisi är ett rund- och småkornigt ris, som ska sköljas och blötas innan det kokas. Efter kokningen  är det lämpligt klibbigt för att användas i sushi. Riset smak­- sätts med  risvinättika, salt och socker. Sushiriset kan serveras även i andra japanskinspirerade rätter.

 

Text:
Foto: Juuso Paloniemi
Välkommen på inköp