Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vi jämför olika risgryn

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.9.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Ris är den huvudsakliga födan för hälften av jordens befolkning. Det passar utmärkt som garnityr till olika rätter, men är även lämpligt i huvudrollen.

Risgrynsgröt, risotto, sushi eller rispudding. Ris kan användas på många sätt, men få vet att det är en ettårig växt som kan bli cirka en och en halv meter hög. Beroende på formen är riset antingen rundkornigt och grötigt eller långkornigt och löst. Det är en mycket viktig spannmålsväxt i Asien, där 90 procent av världens ris odlas.

Från vitt ris har skalskikten, kliet och groddarna slipats bort. Före slipningen behandlas ris­kornen ofta med parboilmetoden, i vilken man låter näringsämnen sugas in i kornets kärna med hjälp av tryckånga. Tack vare behandlingen undviker man att riset klibbar då det kokas.

Innan riset kokas lönar det sig att skölja det i ett durkslag under rinnande kallt vatten. Riset kokas antingen i en liten eller riklig mängd vatten. Som kokspad kan även användas kött- eller växtbuljong, tomatsaft eller varför inte kokosmjölk. Varianten och förbehandlingen inverkar på  koktiden, som anges på förpackningen. Riset förblir ätbart i hemförhållanden i upp till 2–3 år. Kokt ris kan sparas i kylskåp ett par dygn.

Den höga kolhydrathalten, upp till 73–80 procent, gör riset till en god energikälla. Proteinhalten är däremot låg, cirka 6–8 procent, men proteinet är av god kvalitet. Ris innehåller även aminosyror som är nödvändiga för människan. Mörka rissorter är fylligare till smaken och mer värdefulla näringsmässigt än vita rissorter.