Vi jämför olika gräddsorter

23.4.2014
0 betyg
Vi jämför olika gräddsorter

Grädde ger mat och bakverk mjuk och läcker "krydda". Färdigt smaksatt grädde underlättar en jäktig vardag.

Affärernas hyllor dignar av grädde i olika tappning. Innan man väljer grädde bör man ägna användningsändamålet, eventuella dietkrav och typen av ingående fett en tanke.

Grädde används ofta till att ge mat och bakverk mjuk och rund smak. Dagens färdigt smaksatta grädde underlättar matlagningen i många jäktade hem.

Vispgrädde, som är den fetaste grädden, gör maträtter fylliga och ger bakverk både utseende och smak. Lättgrädde går inte att vispa och lämpar sig därför inte som garnering på bakverk.

Så kallad matgrädde har lägre fetthalt än vispgrädde. I de lättaste alternativen är grädden ersatt med mjölk. Fettprofilen i vissa gräddprodukter förändras genom att helt eller delvis ersätta de animaliska fetterna med vegetabiliska fetter.

Personer som lider av laktosintolerans kan i allmänhet använda laktosfria och laktosfattiga gräddprodukter. Mjölkallergiker kan välja bland annat ris-, havre- och sojabaserade produkter, som också lämpar sig för personer som vill undvika mättade fettsyror (hårda fetter).

Grädden i en oöppnad förpackning håller sig fräsch åtminstone fram till bäst-före-dagen, förutsatt att den förvaras svalare än åtta grader. I en öppnad förpackning som förvaras i kylskåp är gräddens hållbarhet cirka fem dagar.

Gräddens hållbarhet kan förbättras med hjälp av ultrapastörisering, UHT, som är en variant av vanlig pastörisering. Vid ultrapastörisering förstörs alla mikroorganismer och sporer. I obruten förpackning håller UHT-behandlade livsmedel flera månader i rumstemperatur.

Innan man öppnar en förpackning med grädde lönar det sig att skaka den för att lösgöra eventuellt fett på förpackningens väggar.

Man behöver inte slänga en oöppnad förpackning för att bäst-före-dagen har passerats. Så länge grädden inte luktar eller smakar illa eller har spår av mögel kan den användas för olika ändamål.

Mjölkallergiker kan välja bland annat ris-, havre- och sojabaserade produkter.

Rainbow laktosfria vispgrädde

UNIVERSALGRÄDDE

RAINBOWS LAKTOSFRIA VISPGRÄDDE

Vispgrädden lämpar sig för all matlagning och bakning. Den tål även upphettning och kan därför användas i bland annat såser och tjinuski.

Produkten innehåller pastöriserad grädde och stabiliseringsämnen. 100 g grädde innehåller 360 kcal energi och 38 g fett, varav 25 g mättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Valios matgrädde 15 % UHT Hyla

FÖR MATLAGNING

VALIOS MATGRÄDDE 15 % UHT HYLA

Den laktosfattiga och UHT-behandlade grädden tål upphettning och lämpar sig därför utmärkt i bland annat såser, soppor, gryträtter, lådor och salta piroger.

Produkten innehåller grädde, vatten samt modifierad majs- och tapiokastärkelse. 100 g innehåller 170 kcal energi, mindre än 1 g laktos samt 15 g fett, varav 8 g mättade och 3 g omättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Rainbows laktosfattiga lättgrädde 10 %

FÖR KAFFE OCH BAKNING

RAINBOWS LAKTOSFATTIGA LÄTTGRÄDDE 10 %

Den laktosfattiga lättgrädden lämpar sig som kaffegrädde och för bakning. Den kan tillsättas i soppor och såser i tillredningens slutskede.

Produkten innehåller grädde, surhetsreglerare och stabiliseringsämnen. 100 g innehåller 120 kcal energi, mindre än 1 g laktos samt 10 g fett, varav 6,5 g mättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Valios vispgrädde UHT Hyla

FÖR SPRITSNING

VALIOS VISPGRÄDDE UHT HYLA

Den laktosfattiga, lättvispade grädden lämpar sig utmärkt för dekorering och spritsning av desserter, bakverk och drycker.

Produkten innehåller grädde och stabiliseringsämnen. 100 g grädde innehåller 360 kcal energi, mindre än 1 g laktos samt 38 g fett, varav 21 g mättade och 7 g omättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Valios Crea Matgrädde Tre Ostar 10 % UHT laktosfri

SNABB SMAK

VALIOS CREA MATGRÄDDE TRE OSTAR 10 % UHT LAKTOSFRI

Den smaksatta grädden sätter piff på maten både lätt och snabbt. Lämpar sig för bland annat soppor, pastasåser, ugnsrätter och salta piroger.

Produkten innehåller grädde, vatten, ost, ostarom, modifierad majsstärkelse, salt och förtjockningsmedel. 100 g innehåller 120 kcal energi och 10 g fett, varav 6 g mättade och 2 g omättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Unilevers Flora Mat Lätt & Tjock 4 %

FÖR LÅDOR OCH GRYTRÄTTER

UNILEVERS FLORA MAT LÄTT & TJOCK 4 %

Den vegetabiliska fettblandningen lämpar sig för lådor, gryträtter, soppor och såser. Tack vare den tjocka konsistensen behöver maten inte avredas.

Produkten innehåller vatten, laktosfattig fettfri mjölk, kärnmjölk, modifierad stärkelse, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, stabiliseringsämnen, emulgeringsmedel, aromämnen och färgämnen. 100 g innehåller 60 kcal energi, 0,9 g laktos samt 4 g fett, varav 1,3 g mättade och 2,7 g omättade fettsyror. Tillverkningsland: Sverige.

Nordic Mat 15 % vegetabilisk fettblandning

FÖR VARMA RÄTTER

NORDIC MAT 15 % VEGETABILISK FETTBLANDNING

Den mjölkfria vegetabiliska fettblandningen lämpar sig på samma sätt som matgrädde för all matlagning. Produkten tål upphettning.

Produkten innehåller vatten, rybsolja, havregryn, emulgeringsmedel, surhetsreglerare och förtjockningsmedel. 100 g innehåller 160 kcal energi och 15 g fett, varav 1,2 g mättade fettsyror. Tillverkningsland: Finland.

Text:
Foto: Ida Nisonen och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5