Vi jämför olika ättikssorter

22.5.2014
5 betyg
Vi jämför olika ättikssorter

Ättikan är en mångsidig produkt som lämpar sig för smaksättning, marinering och konservering. Balsamico och vit- och rödvinsvinäger kan med fördel användas till exempel i salladsdressingar.

Den första ättikan uppstod av misstag när vinet i ett öppet kärl blev surt. När man omsider insåg att den syrliga produkten var användbar började man tillverka ättika.

Ättika uppstår när alkoholen i vin eller sprit oxideras till ättiksyra. I dag tillverkas ättika och vinäger under kontrollerade förhållanden genom att oxidera alkoholen med lämpliga bakterier.

Dagens syrliga, beska och söta ättik- och vinägersorter lämpar sig utmärkt för bland annat konservering, marinering och smaksättning. Spritättika är dessutom ett effektivt och miljövänligt rengöringsmedel. 

Balsamättika, som ofta felaktigt kallas balsamvinäger, tillverkas inte av vin utan av druvmust. Före jäsningen koncentreras musten genom upphettning till 80 °C på ekfat eller i metallkärl. Den unika produkten tillverkas i Modena och Reggio Emilia i norra Italien.

Ättika och vinäger förvaras svalt eller i rumstemperatur skyddade mot direkt solljus.

Produkternas ättiksyrehalt på 3–5 procent gör att de håller flera år också i bruten förpackning.

Bertollis balsamättika aceto balsamico di modena i.g.p

TILL SALLAD

BERTOLLIS BALSAMÄTTIKA  ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P.

Balsamättikan, som tillverkas av koncentrerad druvmust, får mogna flera månader på ekfat vilket ger produkten dess sötsura smak. Balsamättikan lämpar sig utmärkt som dressing med eller utan olivolja, som aromgivare till frukt och bär och som krydda i fisk- och kötträtter. Syrahalt 6 procent. Ursprungsland: Italien.

 

Filosin tumma balsamicokastike

TILL OST

FILOS MÖRKA BALSAMICOSÅS

Den sötsura balsamicosåsen, som tillverkats av balsamättika, lämpar sig utmärkt som aromgivare till sallad, ost och frukt. Den relativt trögflytande såsen lämpar sig också för dekoration av olika maträtter. Ursprungsland: Grekland.

Rainbows franska äppelvinäger

I DRESSING

RAINBOWS FRANSKA ÄPPELVINÄGER

I äppelvinägern, som tillverkas av äppelvin, kombineras äpplets aromer med ättikans fräscha syrlighet. Äppelvinägern lämpar sig utmärkt som ingrediens i dressing och som aromgivare  i bland annat frukt- och bärkonserver.  Produktens sötsura smak lämpar sig även för olika maträtter. Syrahalt 5 procent. Tillverkningsland: Frankrike.

Rajamäki vitvinsvinäger

TILL SMÖRSÅS

RAJAMÄKI VITVINSVINÄGER

Den milda vinägern med frisk smak tillverkas av italienskt vitt vin. Produkten lämpar sig utmärkt som aromgivare i hollandaise- och bearnaisesås och andra smörsåser. Vinägern kan smaksättas med örter och/eller vitlök och användas som dressing. Syrahalt 6 procent. Tillverkningsland: Finland.

 

Rajamäki spritättika

FÖR KONSERVERING

RAJAMÄKI SPRITÄTTIKA

Spritättikan, som tillverkas av inhemskt korn, är mycket syrlig och bör därför användas försiktigt eller utspädd med vatten. Spritättikan lämpar sig utmärkt för  konservering av gurka och andra grönsaker. Produkten lämpar sig även som aromgivare till bland annat dillkött, asiatiska wokrätter och såser. Syrahalt 10 procent. Tillverkningsland: Finland.

Rajamäki rödvinsvinäger

I VINÄGRETT

RAJAMÄKI RÖDVINSVINÄGER

Rödvinsvinägern, som tillverkas av italienskt rödvin, lämpar sig utmärkt som ingrediens i traditionell vinägrett. Produkten lämpar sig också  för annan dressing och i marina­-der till sill, strömming och rött  kött. Syrahalt 6 procent. Tillverkningsland: Finland

Vit balsamättika Fattorie giacobazzin carlo magno

AROMGIVARE TILL VEGETARISKA RÄTTER

VIT BALSAMÄTTIKA FATTORIE GIACOBAZZIN CARLO MAGNO

Den fruktiga och aromrika balsamättikan, som tillverkas i Modena i norra Italien, lämpar sig utmärkt som dressing och som aromgivare till vegetariska  rätter samt fisk- och kötträtter. Syrahalt 5,5 procent. Ursprungsland: Italien.

Sammanställning:
Foto: Minna Kurjenluoma
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5