Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vi jämför matoljor

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.1.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
De vegetabiliska matoljorna innehåller hälsosamma fetter. Linfröoljan och den kallpressade rybsoljan innehåller mycket omega-3-fettsyror. Valet av olja bestäms av den egna smaken och användningsändamålet.

De flesta vegetabiliska oljorna kan användas för både matlagning och bakning. Oljor med svag smak lämpar sig i bulldeg, medan oljorna med kraftigare smak lämpar sig för bakning av matbröd. Det fasta fettet kan ersättas med olja i många pirog- och kakrecept.

Vegetabilisk olja utvinns ur fröerna från olika oljeväxter genom pressning. Avokado- och olivolja, som pressas ur fruktköttet, utgör ett undantag.

De vegetabiliska oljorna består till 100 procent av fett. Fettsyresammansättningen, det vill säga den stora andelen fleromättade fettsyror, gör de vegetabiliska oljorna hälsosamma. De fleromättade fettsyrorna, till exempel fettsyrorna i gruppen omega-3, har bland annat konstaterats sänka det så kallade totalkolesterolet. Av den orsaken rekommenderas användning av vegetabiliska oljor i kosten.

Rykpunkten anger oljans värmetålighet – ju högre rykpunkt en olja har, desto bättre lämpad är den för till exempel stekning. När en olja värms upp tillräckligt mycket bryts fettsyrornas kemiska bindningar, vilket leder till att fettsyrorna förlorar sin hälsosamma effekt.

Oljan i en bruten förpackning håller mellan ett halvt och ett år om den förvaras rätt. Vegetabiliska oljor kan i regel förvaras i rumstemperatur. Många oljor stelnar och blir grumliga vid förvaring i kylskåp, men de återfår sina egenskaper efter en stund i rumstemperatur. Härsken olja känns igen på sin fräna lukt.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.