Vi jämför matoljor

23.1.2014
11 betyg
Vi jämför matoljor

De vegetabiliska matoljorna innehåller hälsosamma fetter. Linfröoljan och den kallpressade rybsoljan innehåller mycket omega-3-fettsyror. Valet av olja bestäms av den egna smaken och användningsändamålet.

De flesta vegetabiliska oljorna kan användas för både matlagning och bakning. Oljor med svag smak lämpar sig i bulldeg, medan oljorna med kraftigare smak lämpar sig för bakning av matbröd. Det fasta fettet kan ersättas med olja i många pirog- och kakrecept.

Vegetabilisk olja utvinns ur fröerna från olika oljeväxter genom pressning. Avokado- och olivolja, som pressas ur fruktköttet, utgör ett undantag.

De vegetabiliska oljorna består till 100 procent av fett. Fettsyresammansättningen, det vill säga den stora andelen fleromättade fettsyror, gör de vegetabiliska oljorna hälsosamma. De fleromättade fettsyrorna, till exempel fettsyrorna i gruppen omega-3, har bland annat konstaterats sänka det så kallade totalkolesterolet. Av den orsaken rekommenderas användning av vegetabiliska oljor i kosten.

Rykpunkten anger oljans värmetålighet – ju högre rykpunkt en olja har, desto bättre lämpad är den för till exempel stekning. När en olja värms upp tillräckligt mycket bryts fettsyrornas kemiska bindningar, vilket leder till att fettsyrorna förlorar sin hälsosamma effekt.

Oljan i en bruten förpackning håller mellan ett halvt och ett år om den förvaras rätt. Vegetabiliska oljor kan i regel förvaras i rumstemperatur. Många oljor stelnar och blir grumliga vid förvaring i kylskåp, men de återfår sina egenskaper efter en stund i rumstemperatur. Härsken olja känns igen på sin fräna lukt.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.

Observera att fröallergiker kan få en allergisk reaktion även av sesam- och linfröolja.

Keiju-solrosolja

FÖR FRITERING

KEIJU-SOLROSOLJA

Solrosoljan är en ypperlig E-vitaminkälla. Den vegetabiliska oljan, som pressas ur solrosfrön, lämpar sig utmärkt för veganer.

Solrosoljan kan användas som dressing och som ingrediens i majonnäs och bakverk. Eftersom oljans rykpunkt är hög lämpar den sig väl för fritering. Oljans milda smak och goda värmetålighet gör att den också lämpar sig för inoljning av gjutjärnsgrytor och -pannor.

Elixi-linfröolja

SOM NÄRINGSTILLSKOTT

ELIXI-LINFRÖOLJA

Linfröoljan innehåller mest omega-3-fettsyror av alla vegetabiliska oljor och den har också i övrigt en mycket gynnsam fettsyresammansättning. En sked linfröolja förbättrar näringsvärdet hos alla rätter.

Linfröoljan lämpar sig som dressing och som tillsats i bland annat yoghurt och smoothie. Oljan lämpar sig inte för stekning – om den hettas upp förlorar den sina goda egenskaper. Linfröoljan kan också användas för behandling av arbetsbänkar, skärbräden och andra obehandlade träytor.

Lanfranchi-sesamolja

TILL ASIATISKA RÄTTER

LANFRANCHI-SESAMOLJA

Sesamoljan med nötsmak tillverkas av rostade sesamfrön. Oljan innehåller inga omega-3-fettsyror.

Den mörka sesamoljan har låg rykpunkt och lämpar sig inte för stekning. Oljan lämpar sig utmärkt i asiatiska rätter och som dressing.

Virgino Luomu Ekologisk kallpressad rybsolja

ALLROUNDOLJA FÖR HEMMET

VIRGINO LUOMU EKOLOGISK KALLPRESSAD RYBSOLJA

Den kallpressade rybsoljan är rik på omega-3-fettsyror som är viktiga för kroppen. Jungfrurybsoljan behandlas inte kemiskt och hettas inte upp under tillverkningen. Oljan har en kraftigare smak än traditionell rybsolja.

Kallpressad rybsolja lämpar sig för matlagning och bakning. Oljan tål stekning, men dess fina aromer förstörs vid hög temperatur.

Rainbow Extra Virgin olivolja

I KALLA RÄTTER

RAINBOW EXTRA VIRGIN OLIVOLJA

Extra jungfruoljan, som är en olja av hög kvalitet, kallpressas ur oliver. Oljan värms inte under tillverkningen och den innehåller inga tillsatsämnen.

Olivoljan lämpar sig som dressing, som ingrediens i pesto och marinader. Oljan tål stekning men den är bäst i bakverk och kalla rätter.

Olivado Extra Virgin avokadoolja

FÖR HÖGA TEMPERATURER

OLIVADO EXTRA VIRGIN AVOKADOOLJA

Avokadooljan, som pressas ur avokadons fruktkött, har mildare smak än olivolja. Oljans mycket höga rykpunkt, 255 grader, gör att den lämpar sig utmärkt för stekning vid höga temperaturer.

Oljan kan också användas som dressing och för att fukta bröd.

Bertolli Classico olivolja

FÖR STEKNING

BERTOLLI CLASSICO OLIVOLJA

Oljan med mild smak är en så kallad blandolivolja. Bertolli Classico tillverkas av den olivmassa som blir kvar efter pressningen av extra jungfruolja. Den färglösa och smak- och luktfria oljan tillförs extra jungfruolja för smakens och färgens skull.

Oljan lämpar sig för stekning och grillning och som ingrediens i soppor och såser.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5