Vi äter tillsammans: Barnfamiljens lugna middag

17.1.2017
2 betyg
Vi äter tillsammans: Barnfamiljens lugna middag

Stunder av samvaro och gemenskap är viktiga i barnfamiljens hektiska vardag.

I det lilla köket i ett frontmannahus i Åbo bjuds det på dans. Ballerinan gör en elegant piruett med utsträckta armar. Dansuppvisningen kulminerar i ett mjukt hopp över ett mjukisdjur.

Samtidigt som Mona, snart 3 år, dansar står hennes mor Iida Hokkanen-Cherry och far Ernest Cherry i köket och lagar mat. Det vankas en fiskrätt från Ernest hemtrakter i Karibien.

"Laxbitarna har legat i en marinad bestående av bland annat vitlök, citronpeppar, curry och gurkmeja sedan i går. Den viktigaste ingrediensen är jordnötssmör", säger Ernest.

Iida skivar selleri, purjolök och morot som skall blandas med riset. På spisen ångar en batatkastrull.

"Vi lagar mat nästan varje dag. Ernest och jag turas om i köket och ibland lagar vi maten tillsammans. Mona deltar också i kökssysslorna, framför allt när vi bakar. Vi vill äta mångsidigt och hälsosamt och därför använder vi endast färska och fräscha råvaror", säger Iida.

Familjen strävar alltid efter att äta tillsammans. I Ernest barndomshem var de gemensamma måltiderna en självklarhet.

"Runt bordet satt ofta hela tjocka släkten. I våra grillfester, som nästan hörde till vardagen, deltog i allmänhet våra grannar och vänner", säger Ernest.

Tid för att äta tillsammans

Maten håller på att bli färdig. När Iida ber Mona duka avbryter hon sin dans och greppar en tallrik med fast hand.

"Jag är ingen liten flicka längre", säger hon bestämt.

Familjen sätter sig till bords. Under måltiden pratar mor, far och dotter om den gångna dagen, morgondagens program och framtiden. 

"Vi vill förstora köket genom att flytta det till andra sidan vardagsrummet. I ett större kök kan vi prata med varandra och våra gäster medan vi lagar mat", säger Ernest. 

Iida säger att dagens middag är en vanlig vardagsmåltid, men i en utomståendes ögon ser den ut som en festmåltid. Hur hinner en barnfamilj anslå så mycket tid till matlagning?

"Det handlar om värden och prioriteringar. Man hinner göra det som är viktigt", säger Ernest.

"De gemensamma måltiderna ger oss ett värdefullt avbrott i vardagens jäkt. När vi sitter till bords kan vi koppla av, finnas till för varandra och diskutera större och mindre frågor. Vi vill lära Mona vad som är viktigt i livet", säger Iida.

"Vi brukar faktiskt laga större satser när vi står i köket. I morgon behöver vi bara värma maten."

Smaka på allt

Mona äter i regel utan att krångla, men ibland förlöper måltiderna inte helt friktionsfritt.

"Problemen blir allt färre. Vi har lärt Mona bordsskick, att man måste våga smaka på all mat och att man inte får äta mellanmål eller godsaker före maten", säger Iida.

Hon är medveten om att de gemensamma måltiderna kommer att bli mer tunnsådda när Mona blir äldre och skaffar sig hobbyer.

Efter maten lägger Iida och Mona pussel medan Ernest tar hand om disken.

"Det var min mor som lärde mig laga mat. Om jag inte sade det skulle hon bli förnärmad", avslutar Ernest med glimten i ögat.

Lugn måltid med barnen

  1. Lägg undan störande element så som telefoner och surfplattor.
  2. Reservera tillräckligt mycket tid för måltiden.
  3. Håll fast vid reglerna, till exempel att man måste våga smaka på all mat. Barn vänjer sig snabbt om man är konsekvent.
Text
Foto Vesa-Matti Väärä
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5