Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Veronica Verho: "Jag vill inte vara pank"

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
När Veronica Velho flyttade hemifrån som 17 åring blev hon förvånad över hur mycket pengar som går åt till livets nödtorft. Nu, två år senare, rekommenderar hon alla ungdomar att ägna penningfrågorna en tanke innan de lämnar boet. "Det är inte trevligt att vara pank", säger hon.

För ett par år sedan flyttade Veronica Verho, som då var 17 år gammal, från Åbo till Helsingfors för att studera. Flytten innebar att hon lämnade sitt barndomshem och att hon tog på sig ansvaret för sin ekonomi. När flyttlasset gick hade hon pengar till sin första hyra på kontot, men inte mer.

"Jag hade aldrig förr tänkt på pengar. När jag sommarjobbade satte jag gladeligen sprätt på lönen. Flytten innebar en stor omställning. När jag stod i beråd att flytta hemifrån tvingade min mor mig att fundera på ekonomin – uträkningen gav mig nästan en chock. Eftersom min mor hade betalat alla mina räkningar och utgifter hade jag ingen aning om livets realiteter", säger Veronica.

Visst hade Veronica då och då funderat på att lägga undan en slant, men sparandet blev aldrig av.

"Min mor frågade ibland hur mycket jag hade sparat av sommarlönen. Fastän jag borde ha sparat en slant gjorde jag av med alla mina pengar", säger hon.

Hjälpsam mor

Till en början levde Veronica på studiestöd och studielån.

"På grund av min oförmåga att handskas med pengar var jag ibland tvungen att vända mig till min mor. När halva månaden hade gått och min kontoställning stod på fem euro hade jag inget annat val än att ringa till mamma", säger hon.

Till en början förhöll sig Veronicas mor förstående till dotterns belägenhet, men småningom övergick förståelsen i kritik och förmaningar.

I dag klarar Veronica i allmänhet sina utgifter själv.

"I fjol var jag tvungen att be mamma om hjälp en gång: Min rumskompis Maiju och jag besökte London, där hostellen kostade 1 000 euro i stället för budgeterade 200 euro. Resultatet blev naturligtvis ebb i kassan och ett samtal till mamma", säger hon.

Veronica ber ogärna sin mor om pengar.

"Man vill ju stå på egna ben", säger hon.

När Veronicas mor besöker sin dotter har hon med sig ett par välfyllda matkassar och när Veronica besöker sina morföräldrar i Åbo brukar de lägga ner bland annat hemlagad sylt i hennes väska.

"På grund av min oförmåga att handskas med pengar var jag ibland tvungen att vända mig till min mor."

Gemensam matkassa

Veronica berättar att hon ofta diskuterar penningfrågor med sina vänner.

"Vi är alla glada när någon av oss har fått lön", säger hon leende.

Till en början hade Veronica och hennes rumskompis gemensam matkassa. Arrangemanget, som innebar att flickorna lade 100 euro per man och månad i en gemensam kassa fungerade väl, men eftersom Veronica studerar och Maiju jobbar beslöt de ändå att övergå till separat matekonomi.

"Gemensam matkassa är en utmärkt lösning om vardera parten studerar eller annars befinner sig i samma livssituation", säger Veronica.

Diskutera penningfrågor!

Nittonåriga Veronica, som ännu har en hel del att lära sig om vardagsekonomi, uppmanar alla ungdomar att diskutera penningfrågor och sparande med sina vänner och bekanta.

Veronicas videoblogg Mariieveronica på YouTube har över 100 000 följare. Utöver sina egna videoinlägg deltar hon i S-Bankens upprop till alla ungdomar att dryfta och diskutera penningrelaterade frågor. Veronica och S-Bankens utvecklingschef Anna Kurtelius svarar på frågor om bland annat sparande på YouTube.

Veronica berättar att ungdomarnas kommentarer och frågor känns väldigt bekanta.

"Många undrar hur man kan leva sparsamt, hur man kan lägga undan en slant och hur mycket pengar man behöver för att kunna flytta hemifrån. Jag är ett levande exempel på att man klarar sig om man vill – jag har ju inte behövt flytta tillbaka till mamma", avrundar Veronica Verho.

Några ekonomiska tips

Veronica Verho: Anteckna alla dina intäkter och utgifter. Man får en bättre bild av helheten om siffrorna finns nedtecknade än om man endast räknar i huvudet.

Anna Kurtelius: Genom att fortlöpande följa med sina intäkter och utgifter lär man sig hantera sin ekonomi. Uppföljningen visar vart slantarna tar vägen och var man eventuellt kan spara – en take away-kaffe då och då kan bli ett dyrt nöje i längden.

Veronica Verho: Sträva efter att lägga undan en slant varje månad. Jag själv lyfter ett mindre belopp en gång i månaden och sparar pengarna i garderoben.

Anna Kurtelius: Man kan med fördel flytta beloppet till ett separat konto utan bankkort. S-Banken tillhandahåller sparkonton avgiftsfritt. Saldoställningen kan kontrolleras när och var som helst via webbanken och smarttelefonen.

Veronica Verho: Ställ upp ett sparmål. Mina sparmål gäller i allmänhet resor.

Anna Kurtelius: Ju större belopp man vill spara, desto tidigare bör man börja. Om man är ute i god tid kan man unna sig en sparfri månad då och då. Många bäckar små gör som bekant en stor å.

Veronica Verho: Börja spara i god tid om du planerar att flytta hemifrån – man kan aldrig spara för mycket.

Anna Kurtelius: Innan man flyttar hemifrån lönar det sig att diskutera de kommande utgifterna med sina föräldrar och/eller någon annan vuxen. Att dela lägenhet med någon annan är i regel förmånligare än att bo ensam eftersom man kan dela på många utgifter så som hyra, elräkning och nätuppkoppling.

Veronica Verho: Var beredd på överraskningar. Du kan bli sjuk eller något kan gå sönder. Jag spillde kaffe på datorns tangentbord, vilket ledde till att jag måste köpa ett nytt. Eftersom datorn är mitt arbetsredskap kan jag inte undvara den. Tänk också på att eventuella mediciner kostar.

Anna Kurtelius: Man kan skydda sig mot otrevliga ekonomiska överraskningar med hjälp av försäkringar. Många hyresvärdar förutsätter att man har en giltig hemförsäkring. Det lönar sig att beakta försäkringspremierna när man beräknar sina boendekostnader.

Vanliga frågor

  • Hur sparar man pengar för framtiden?
  • Hur lär man sig spara om man är slösaktigt lagd?
  • Vad kan och bör man spara till?
  • Hur får man avkastning på sitt sparkapital?
  • Hur fördelar rumskompisar sina gemensamma utgifter rättvist?
  • Hur mycket pengar bör man ha för att kunna flytta hemifrån?
  • Är det lätt att få lån?
  • Vad är ett sparkonto?
  • Kostar det att öppna ett bankkonto?

Frågorna är plockade ur videobloggen Mariieveronica på YouTube.

Se hur Veronicas populära videoblogg och inläggen blir till (på finska).