Vegetarisk smörgåstårta

18.4.2017
5 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Vegetarisk smörgåstårta

Smörgåstårtan har åter blivit trendig, och som saftig vegetarisk version faller den alla i smaken. Gör tårtan helt färdig för garnering redan föregående dag.

Ingredienser

14 bitar
1 12 skivor stora skivor toast
Fukta med
1 0,75 dl (3/4 dl) vatten
2 3 msk citronsaft
Ostfyllning
1 125 g vitmögelost av getmjölk
2 150 g naturell färskost
3 1 dl crème fraîche eller turkisk yoghurt
4 100 g färsk gurka
5 nypa salt
6 nypa svartpeppar
Rödbetsfyllning
1 125 g inlagda rödbetor
2 150 g naturell färskost
3 1 tsk flytande honung
4 1 msk pepparrotskräm
5 nypa salt
Avokadokräm
1 2 stora avokador
2 100 g färskost
3 0,25 dl (1/4 dl) lime- eller citronsaft
4 3 msk hackad gräslök
5 0,5 tsk salt
6 nypa svartpeppar
Garnering
1 0,5 dl pinjenötter
2 1 lime
3 0,5 gurka
4 125 g getost
5 basilikablad

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 14 g 200 g
Protein 8 g 119 g
Fett 18 g 255 g
Kostfibrer 3 g 43 g
Energi kJ 1 072 15002
Energi kcal 256 3586

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (1/4 dl) lime- eller citronsaft, lime

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Ostfyllningen: Skär bort getostens yttersta skalskikt. Stycka osten, lägg den i en mixer. Tillsätt färskosten, kör blandningen jämn. Lägg ostmassan i en bunke, rör i crème fraîche eller yoghurt. Klyv gurkan, ta ut fröna med en sked. Skär gurkan i små tärningar, tillsätt i ostblandningen. Krydda med salt och peppar.

Rödbetsfyllningen: Finfördela rödbetorna i en mixer. Tillsätt färskosten, honungen och pepparroten. Kör blandningen jämn.

Skär tunt bort kanterna från brödskivorna. Placera fyra skivor i kvadratform på ett stort ark plastfilm. Pensla skivorna med citronvatten. Fukta kanterna väl. Bre ostblandningen på brödskivorna. Lägg på följande varv brödskivor, fukta dem. Bre på rödbetsfyllningen, lägg på följande varv bröd. Fukta brödskivorna, täck tårtan först med plastfilm, sedan metallfolie. Låt tårtan vila till nästa dag.

Ta bort folien och filmen. Lägg serveringsfatet upp och ned på tårtan, vänd det hela och ställ fatet på bordet. Trimma vid behov tårtans kanter med en sågtandad kniv.

Skala och stycka avokadon, lägg den i en mixer. tillsätt färskosten och citrussaften. Kör blandningen till en jämn puré. Rör i hackad gräslök, krydda med salt och peppar. Fördela avokadoblandningen över tårtan. Du kan också täcka tårtans kanter.

Rosta pinjenötterna vackert bruna i torr panna, häll dem att svalna på en tallrik. Skär strimlor av gurkan med en osthyvel. Skär limefrukten i skivor. Smula eller skiva getosten. Garnera tårtan med pinjenötter, gurka, lime, getost och basilika.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5