Vegetarisk kost är ett samlingsnamn som inbegriper olika typer av kost. Vissa vegetarianer äter inga animaliska livsmedel, medan andra godkänner till exempel ägg och/eller fisk. Den gemensamma nämnaren för alla vegetarianer är valet av etisk och hälsosam kost. Vegetarisk kost förebygger vissa sjukdomar, bland annat tjocktarmscancer.
Förr kunde en vegetarian bli serverad till exempel soppa med kött med motiveringen att han eller hon kan låta bli att äta det ingående köttet. I dag tas vegetarianerna på större allvar: Med en aning uppfinningsrikedom och kreativitet går det relativt lätt att ersätta köttet och eventuella andra oönskade livsmedel med andra ingredienser.
Vegetarisk mat kan göras både fyllig och smakrik genom att kombinera olika typer av proteinrika livsmedel så som hummus och fullkornsbröd. Vegetariska rätter kan med fördel smaksättas med örter och örtbaserade kryddor.
"Vegetariska rätter tarvar modig och mångsidig kryddning."