Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Varför gråter man av lök?

Teksti:
Petja Partanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
När man skär löken frigörs svavelföreningar som irriterar ögonen.

Lök är både gott och hälsosamt, men när man skalar och skär lök rinner tårarna. Lök innehåller olika ämnen som bildar flyktiga tårframkallande svavelföre­ningar när de kommer i kontakt med enzymerna i lökens celler. Tårarna lindrar inte irritationen eftersom svavel­föreningarna och tårvätskan bildar svavelsyra som förstärker irritationen.

Det finns olika knep att förebygga tårbildningen. Eftersom svavelföreningarnas flyktighet och enzymernas aktivitet minskar vid låg temperatur lönar det sig att skala och skära löken kylskåpskall. Ett annat knep är att använda en så vass kniv som möjligt. En vass kniv söndrar lökens cellvävnad mindre än en slö kniv, vilket motverkar bildningen av irriterande svavelföreningar.