Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

I januari utkom Maaret Kallios bok Lujasti lempeä – Mielen työkirja (WSOY 2018). Säljs på Prisma.

Var hitta mer kärlek? Psykoterapeuten Maaret Kallio svarar.

Teksti:
Irma Capiten
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Är det ytligt att söka en partner på Tinder eller internet? Vi frågade Psykoterapeuten Maaret Kallio.

Hur får jag mer kärlek i mitt liv?
Vi lägger egentligen väldigt lite tid på äkta mänskliga relationer. Att ha tusen vänner på Facebook gör oss inte lyckliga, att ha en eller två riktiga vänner gör det däremot i hög grad. Om du vill utveckla nära relationer till andra människor ska du fundera på om du själv jobbar för att göra dem möjliga. Alltför ofta sitter vi och väntar på att andra ska agera.

Hur kan jag utveckla vänskapsrelationer?
Genom att visa intresse för andra. Alla vill bli hörda och sedda. Frågor är som balsam för själen. Ge den andra utrymme och fokusera inte bara på dig och ditt.

Vilket är det vanligaste felet som den som söker närhet gör?
Vi fokuserar för mycket på om vi är perfekta. Perfektion är inte intressant, mänsklighet är det. Man får gå in i relationer med sina fel och brister, och inga relationer är heller felfria.

Är det ytligt att söka en partner på Tinder eller internet?
Människan har i alla tider sökt en partner någonstans. Det relevanta är att inte gömma sig och att skapa ett bra liv för sig själv. Det är inte heller bra att haka upp sig på att en relation är det enda som kan göra en lycklig.

Jag lever ett så stressigt liv att jag inte har tid för mina närmaste. Vad ska jag göra?
Ta fram din kalender och fundera på vad som är viktigt. När man har små barn har man inte alltid tid för mänskliga relationer utanför hemmet och vissa klagar på att alla fritids-intressen utgör ett hinder för att träffa vänner. Man kan inte få allt. Att välja bort någonting är också att göra ett val.