Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Våga tala om pengar

Teksti:
Leena Raivio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.12.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Att tiga är inte guld när det handlar om pengar. Ändå undviker en tredjedel av finländarna ämnet även i sin närmaste krets.

S-Bankens enkät visade att ämnet pengar fortfarande är tabu för många finländare. Man vill inte diskutera sin ekonomi ens med sina anhöriga. Om man överhuvudtaget berör ämnet är det inom den egna familjen.

Ämnet pengar är mest känsligt bland personer över 60 år och minst känsligt bland dem som är under 30 år.

Svårigheter förtigs

Varför är det så svårt att tala om pengar? Frågan ställdes i S-Bankens enkät. Svaren var föga överraskande.

"Jag skäms över att vara fattig och jag vill inte att människor vet hur lite pengar jag har."

"Jag vill inte berätta om min skrala belägenhet."

Det är främst människor med penningproblem som undviker ämnet. Psykologen och utbildaren Tony Dunderfelt berättar att bakgrunden till att människor förtiger sina ekonomiska svårigheter ofta är ansträngande tankebanor.

Man vill inte diskutera sin ekonomi ens med sina anhöriga.

"När man har det svårt skapar hjärnan tankar präglade av rädsla och panik. Den ursprungliga orsaken till ångesten får sällskap av allehanda onda föreställningar. I andanom ser man hur utmätningsmannen knackar på dörren och far i väg med TV:n och andra tillhörigheter."


Det kan vara svårt att skilja mellan det egentliga problemet, exempelvis en stor räkning, och de katastroftankar problemet ger upphov till.

"I dag behöver ingen vara ensam med sina ekonomiska bekymmer. Det går att förhandla med både banken och utsökningsverket. Eftersom transaktioner handlar om överenskommelser kräver penningaffärer alltid ett visst stötande och blötande", säger Dunderfelt.

Öppenhet lättar

Människor vill i allmänhet inte tala om sina besparingar och placeringar. Enkäten visade att 44 procent av finländarna undviker eller förtiger ämnet. För många är det lika svårt att tala om sina bespa-ringar och placeringar som om sina känslor. Män har i allmänhet lättare att beröra ämnet än kvinnor. Lättast är det för män under 30 år.

Undersökningen visar att välbeställda människor i regel har lättare att tala om sin ekonomi än andra, men även de kan undvika ämnet för att inte väcka avundsjuka eller framstå som skrytsamma.

Lättast är det för män under 30 år.

Tony Dunderfelt tror att oviljan att prata om pengar ofta handlar om "nedärvda" mönster.

"När det begav sig talade ingen om pengar och skrytsamhet upplevdes nästan som en synd. I vårt glest befolkade land har handeln, penningströmmarna och mängden pengar alltid varit mindre än i till exempel Mellaneuropa", säger han.

Dunderfelt förundrar sig över att många undviker ämnet pengar även i sina parrelationer.

"Användningen av pengar är en så vardaglig sak att man borde kunna tala om den. Öppenhet lättar och avlägsnar spänningar om man har problem. Det är lättare att finna lösningar om man är lugn och avspänd. Om man vågar tala öppet om sina skulder, lån och amorteringar har man kommit en god bit på vägen."

"Förmögenheten är en privatsak"

Gunilla, 69, undviker att tala om sin ekonomi. Hon vill inte väcka avundsjuka.

Jag är välbeställd, men inte rik. För att inte väcka avundsjuka undviker jag att tala om pengar med människor som har det sämre ställt än jag. Om någon frågade vad exempelvis min jacka har kostat skulle jag inte berätta det om jag trodde att frågeställaren inte har råd med en sådan. Jag skulle vifta bort frågan och säga att jag inte minns. Jag frågar aldrig vad människor har i lön eller pension.

Jag kan diskutera bostadspriser med sådana vänner och bekanta som bor under liknande omständigheter som jag själv. Jag är ganska öppen om min egen ekonomi, men jag skulle aldrig ställa påträngande och nyfikna frågor.

Man ser att vi inte lider brist på pengar

Jag har sett höjda ögonbryn när jag har handlat någon dyrbar present på ett flygfält. Fastän ingen i resesällskapet har kommenterat saken har jag upplevt att min användning av pengar fördöms och väcker avundsjuka. Människors reaktioner och beteenden visar att pengarna ofta spökar i bakgrunden.

Jag är intresserad av inredning och i vårt hem finns ett sort antal konstföremål. Man ser att vi inte lider brist på pengar. En av våra gäster konstaterade att han borde vinna på Lotto för att ha råd med samma standard. Jag blir illa berörd av sådant och vet inte vad jag ska säga.

När min man och jag gifte oss var vi unga studenter med tunna plånböcker. Vi grälade aldrig om de pengar vi hade. Min man fick ett välavlönat arbete och jag jobbade i en låglönebransch hos ett stort företag. Min avtalslön var bättre än de fackanslutnas. På arbetsplatsen rådde strikt lönesekretess och ingen diskuterade vare sig lön eller pengar.

Fastän jag anser att förmögenheten är en privatsak tycker jag att skatteuppgifterna bör vara offentliga eftersom det bidrar till att stävja ojämlikheten i samhället. En alltför låg lön inverkar på hela tillvaron och därför bör inkomstskillnaderna minskas. Ojämlikhet leder till otrygghet i samhället.

Jag tycker inte att penningdiskussioner är opassande men vi bör nog tänka på att alla våra tillhörigheter, bostaden, bilen och så vidare, sänder signaler om vår ekonomi. Det kan leda till pinsamma situationer."

"Som företagare lär man sig tala om pengar"

Nina, 38, har ett okomplicerat förhållande till pengar. Hon har gagnats av öppenheten.

Jag har inte svårt att tala om pengar. Om man som företagare inte kan tala om sin ekonomi får man problem. I mitt barndomshem talade man öppet om pengar och ekonomi.

Om man ständigt köper och säljer får man ett naturligt förhållande till pengar. För mig är pengarna ett verktyg. Hela idén med pengar är att de kommer och går, det vill säga är i omlopp. Det viktiga är vad man får för sina pengar och varifrån de kommer.

Jag jobbar i konstbranschen och har kontakt med många företagare. Vi talar öppet om pengar och ekonomi, vi stöder varandra och vi informerar unga företagare om bland annat lönenivåer. Den öppna kommunikationen underlättar allas liv.

Jag har alltid undvikit att blanda ihop män och pengar.

Många av mina anställda kollegor tycker att det är pinsamt att diskutera löner. Anställda hemlighåller sina inkomster betydligt oftare än företagare.

Det lönar sig att tala om pengar. Mina vänner och jag diskuterar både bolån och sparande. Vi utbyter tankar och idéer. Härförleden var jag på väg att ta mer lån när en av mina vänner berättade att man kan ansöka om amorteringsfrihet hos banken. Jag valde det alternativet och nu kan jag till och med spara en slant.

Min man och jag har separat ekonomi. Jag har alltid undvikit att blanda ihop män och pengar. Om jag lånar pengar åt min man eller någon annan vill jag ha ett skriftligt avtal. Min mormor sade alltid att man bör stå på egna ben. Hon menade att man inte får bli ekonomiskt beroende av sin man.

Jag anser att äktenskapsförord borde vara obligatoriska. Om man tvingar sin partner att under-teckna ett sådant papper lägger det nog sordin på romantiken.

Jag tror att företagaranda nedärvs. Min son har varit intresserad av pengar sedan han var två år gammal och han har alltid talat om att grunda en butik. Min far påstår att jag har gjort pojken till kapitalist."

Gunillas och Ninas namn är fingerade.

3 skäl att tala öppet om pengar

1. Genom att tala om pengar och ekonomi förstår man vart pengarna försvinner och var man kan spara en slant. En familj kan till exempel inse att ingen tittar på de avgiftsbelagda TV-kanaler man betalar för.

2. Öppenhet slår hål på många osanningar. Många tror att det inte lönar sig att lägga undan små belopp. Det stämmer inte alls. Man kan till exempel börja med att placera sina Bonusar i en sparfond.

3. Alla har nytta av att tala om pengar. Många vet till exempel inte att det finns helt avgiftsfria bankkonton, nätbankskoder och betalkort.