Utebelysningen är kronan på verket

14.8.2015
0 betyg
Utebelysningen är kronan på verket

En väl planerad utebelysning ökar säkerheten på gården. Med gårdsbelysning kan du även betona en viss detalj, såsom fasaden, terrassen eller enskilda planteringar. Speciellt viktig är gårdsbelysningen på sensommaren, då gården ännu används mycket, också under mörka kvällar. Följande tips hjälper dig att välja och placera en lämplig belysning.

Fundera på vilken typ av belysning du vill ha på gården. Om du har en gård med speciell form, kan du be om råd av en yrkesperson.

Om du håller på att bygga ditt gårdsområde, installera då på gården eluttag förutom den fasta belysningen. Då kan du skaffa lampor utrustade med jordpiggar och ändra trädgårdens utseende efter årstiden och växternas blomningstid.

Skaffa hellre flera små lampor än en stor, eftersom en stor lämnar kanterna i mörker.

Rikta inte utelamporna mot grannens tomt, utan mot din egen. Stör inte andra med din belysning.

Belysningen för gångar och ingångar kan med fördel styras med rörelsesensorer. Du kan även förena rörelsesensorn med en skymningskopplare, så att lampan tänds vid rörelse endast i mörker.

En del av gårdsbelysningarna går även att styra med tidströmställare. Då släcks gårdsbelysningen automatiskt till natten, och förbrukar inte onödig energi.

Energisparande lampor passar bra som gårdsbelysning, om de används i proportion mera än innelampor. Vid användning utomhus ger sådana lampor den största besparingen.

För utomhusbruk är det klokt att välja en lampa med kupa eller placera lampan på en plats där den skyddas mot regn eller till exempel yrsnö.

Hållbara och energisnåla led-lampor är lämpliga för flertalet platser med utebelysning.

 

Källor: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus Stek

Kodinvalaistus.fi

Lampputieto.fi

Konstsmide Cremona LED-lampa för yttervägg

KONSTSMIDE CREMONA LED-LAMPA FÖR YTTERVÄGG belyser både uppåt och nedåt. Ljuskäglans vinkel kan ställas in steglöst. Aluminium. Effekt 2 x 3 W med LED-lampor. Storlek 8 x 11 x 17 cm. Energiklass A+. Finns i grått och antracitfärg. Kodin Terra.

Sortimenten varierar från butik till butik. 

Text:
Foto: Thinkstock och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5