Tre lättlagade aromsalt

20.11.2017
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Tre lättlagade aromsalt

Blanda till aromsalt, lägg på burk och ge dem som klapp åt läckergommar Pröva det mångsidiga basilikasaltet, det fräscha citron- och ingefärssaltet eller det tjusiga baconsaltet.

Ingredienser

Basilikasalt
1 2 krukor färsk basilika
2 2,5 dl grovt havssalt
Baconsalt
1 170 g bacon
2 1 tsk svartpeppar
3 1 tsk rökt paprikapulver
4 1 tsk chilipulver
5 2,5 dl grovt havssalt
Citron- och ingefärssalt
1 1 msk färsk riven ingefära
2 1 msk rivet citronskal
3 2,5 dl grovt havssalt

Näringsinnehåll

Recept
Kolhydrater 3 g
Protein 22 g
Fett 63 g
Kostfibrer 2 g
Energi kJ 2761
Energi kcal 660

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Ruokalajit Lisäkkeet

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

 

Basilikasalt

Lösgör bladen, hacka skaften och grenarna med en kniv. Kör i mixer med salt till en jämn blandning.

Bre ut saltblandningen på bakplåtspapper och låt den torka ett dygn i rumstemperatur. Rör om då och då. Kör gärna det färdiga torkade saltet en gång till i mixern. Packa i glasburkar med lock. Krydda pastarätter, soppor, sallader och vegetariska rätter med basilikasalt.

 

Baconsalt

Rada baconskivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg plåten i kall ugn och ställ ugnen på 225 grader. Rosta 15 minuter eller tills baconskivorna har brynts och är frasiga.

Lägg baconskivorna på hushållspapper på en tallrik. Låt fettet rinna av. Klappa bort det sista fettet.

Kör bacon, kryddor och salt i en matberedare. Bre ut saltblandningen på bakplåtspapper och låt den torka ett dygn i rumstemperatur. Rör om några gånger. Kör gärna det färdiga saltet i en blender. Packa i glasburkar med lock.

En nypa baconsalt ger kötträtter, stekta ägg, popcorn och nötter en skön smakbrytning.

 

Citron- och ingefärssalt

 

Riv ingefäran och låt den torka 15 minuter på hushållspapper. Tvätta och torka citronerna, riv deras skal och torka det rivna 10 minuter på hushållspapper. Kör det rivna skalet och saltet i en matberedare.

Bre ut saltblandningen på bakplåtspapper och låt den torka ett dygn i rumstemperatur. Rör om några gånger. Kör gärna det färdiga saltet i en blender. Packa i glasburkar med lock.

Citron- och ingefärssalt passar till fisk- och grönsaksrätter och till indiska och mexikanska rätter.

 

 

Text
Foto Panu Pälviä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5