Traditionell jordgubbstårta med ny twist

27.5.2017
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Traditionell jordgubbstårta med ny twist

Tidningen Samarbetes populära traditionella recept på jordgubbstårta får en solig och fyllig smak av citron och vanilj.

Ingredienser

12 bitar
1 4 ägg
2 1,5 dl socker
3 1 vaniljstång
4 1 dl vetemjöl
5 1 dl potatismjöl
6 1 tsk bakpulver
Fukta med
1 1 dl mineralvatten med citronsmak
Fyllning
1 4 dl grädde
2 2 msk socker
3 4 blad gelatin
4 1 saften av en citron
5 2 dl citronkräm, lemon curd
Garnering
1 0,5 l jordgubbar
2 rivet citronskal
3 mynta

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 23 g 278 g
Protein 4 g 43 g
Fett 15 g 176 g
Kostfibrer 1 g 8 g
Energi kJ 1 002 12026
Energi kcal 240 2874

Obs! I beräkningen har inte medtagits: citronkräm, lemon curd

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Marjat
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Smörj och bröa en tårtform (Ø 20 cm). Värm ugnen till 200 grader.

Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Klyv en vaniljstång, skrapa fröna i skummet med en kniv. Blanda mjölet och bakpulvret i en annan bunke. Sikta mjölblandningen i skummet och rör försiktigt smeten jämn med en slickare. Häll smeten i formen. Grädda ca 30 minuter i ugnen. Låt bottnen svalna i formen.

Vispa grädden, tillsätt sockret i det nästan färdiga skummet. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Riv skalet av en citron för garneringen. Pressa citronens saft i en kastrull, koka upp den, ta kastrullen åt sidan. Pressa vätskan ur gelatinbladen, lägg dem i den heta citronsaften. Mät citronkrämen i en bunke. Häll i gelatinblandningen, rör det hela jämnt. Rör gelatinblandningen i grädden.

Stjälp upp kakan då den har svalnat. Skär den avsvalnade bottnen i tre plattor. Fukta bottnen med mineralvatten, bre på en tredjedel av fyllningen. Lägg på följande platta, fukta och bre hälften av den återstående fyllningen på tårtan. Lägg på den översta plattan, bre på resten av fyllningen, garnera.

Tips: Om du gräddar bottnen i en större form med t.ex. 24 cm diameter, lönar det sig att dela bottnen i två delar.

Text
Foto Mikko Hannula
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5