Traditionell gravlax och nya tips för kryddningen

20.11.2017
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Traditionell gravlax och nya tips för kryddningen

Ingredienser

9 portioner
1 800 g laxfilé
2 2 msk grovt havssalt
3 2 tsk socker
4 1 kruka färsk dill

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 1 g 8 g
Protein 17 g 150 g
Fett 12 g 108 g
Kostfibrer 0 g 0 g
Energi kJ 743 6690
Energi kcal 178 1599

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Pääruoka-aine Kala
Ruokalajit Pikku- ja alkuruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Torka omsorgsfullt av laxfilén med hushållspapper. Plocka ut alla ben och trimma bukfettet.

 

Placera filén på bakplåtspapper med skinnsidan nedåt.

Rör samman saltet och sockret. Strö blandningen jämnt över fisken. Hacka största delen av dillen med skaft. Ta några kvistar åt sidan för garnering. Täck laxen med hackad dill.

 

Slå in fisken tätt i bakplåtspapper och sedan i folie. Placera filén i kylskåp med skinnsidan nedåt. Placera en lått vikt på ytan t.ex. en tallrik. Grava fisken ca 2 minuter.

 

Torka av fiskens yta. Skär laxen snett i tunna skivor med en vass filerings- eller kockkniv; håll knivbladet i en ca 30 graders vinkel mot bordsytan. Ställ fram skivorna antingen luftigt omlott eller rullade till rosetter. Garnera med dill.

 

Tips:

Pröva ett verkligt blickfång: blåbärsgravad lax. Grava precis som vanligt, men ersätt dillen med 200 gram tinade djupfrysta blåbär. Utom traditionella smakupplevelser kan du också bjuda på nya:

 

 

Gravlax med äpple och ingefära

Tillred gravlaxen i övrigt på traditionellt vis, men ersätt dillen med 2 matskedar färsk riven ingefära och ett äpple i skivor. Ringla 1/2 deciliter äppelsaft över äppelskivorna, slå in fisken tätt i bakplåtspapper och folie. Grava enligt anvisningen.

 

Gravlax med fänkål och apelsin

Tillred gravlaxen i övrigt på traditionellt vis, men ersätt dillen med 1 matsked fänkålsfrö. Ringla 1/2 deciliter apelsinsaft över ytan, slå in fisken tätt i bakplåtspapper och folie. Grava enligt anvisningen. Skär laxen i skivor, lägg upp den och garnera serveringskärlet med apelsinskivor.

 

Gravlax med pepparrot, kapris och timjan

Tillred gravlaxen i övrigt på traditionellt vis, men ersätt dillen med 2 matskedar pepparrotskräm, 3 matskedar kapris och rejält med färsk timjan. Slå in fisken tätt i bakplåtspapper och folie. Grava enligt anvisningen.

Text
Foto Kaisa Jouhki
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5