Tjällamm

27.3.2017
6 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Tjällamm

Av en otinad lammstek kan man utan stress laga en mustig festrätt. Parmesangratineringen är pricken på i.

Ingredienser

8 portioner
1 1 (2 ½ kg) lammstek med ben utan led (frysvara)
2 0,75 dl (3/4 dl) grovt havssalt
3 1 tsk grovmalen svartpeppar
4 4 vitlöksklyftor
5 1 lök
6 0,25 kruka timjan
Glasyr
1 0,75 kruka timjan
2 1 vitlöksklyfta
3 50 g parmesanost
4 0,75 dl (3/4 dl) rybsolja
Dessutom
1 stor stekpåse

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Pääruoka-aine Lammas
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Lägg den otinade steken i stekpåsen och påsen på en plåt. Lägg salt på och under steken. Mal peppar över ytan. Skala och klyfta löken. Platta till vitlöksklyftan med ett knivblad. Lägg lökarna och timjan i påsen. Slut påsen och skär ett ånghål i övre hörnet.

Stek 7–9 timmar i 90 graders ugnsvärme, beroende på hur välstekt kött du föredrar. Vid 64 grader är köttet rosa, vid 72 grader är det genomstekt. Placera stektermometerns givare på det tjockaste stället då steken har varit några timmar I ugnen. Se till att termometern inte träffar benet. Ta den färdiga steken ur ugnen och ös den med stekskyn. Låt steken vila 1–2 timmar i påsen. Lägg steken på en plåt. Avlägsna fettlagret från ytan.Tillred gratineringen. Hacka timjan, skiva vitlöken och riv parmesanosten. Tillsätt oljan och kör blandningen slät. Bre gratineringen över steken och stek 15–20 minuter i 225 graders ugnsvärme. Skär upp steken. Tips: Lammsteken smakar också tunt skivad som kallskuret.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5