Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tips för husbyggaren

Teksti:
Lena Nelskylä ja Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Den som planerar att bygga sitt drömhus står inför en arbetsdryg uppgift. Två familjer med byggerfarenhet ger värdefulla tips.

Vem bygger?

"Välj husleverantör och/eller byggbolag omsorgsfullt! Det lönar sig i allmänhet att konkurrensutsätta projektet. Eftersom ett husbygge är en livslång investering bör man undvika att förhasta sig och fatta olämpliga beslut. Fundera på hur mycket du kan göra själv, hur dina vänner och bekanta kan delta och vad som kräver experthjälp."

Budget

"Hur mycket man än räknar och kalkylerar tenderar budgeten att vara för optimistisk. Slutsumman överstiger i regel det budgeterade beloppet med tiotusentals euro."

Fråga

"Ett byggprojekt konfronterar den oerfarne med många nya termer och frågeställningar. Det lönar sig alltid att fråga om något är oklart. Alla parter bör veta exakt vad som gäller."

Materialval

"Tumregeln är att kvalitet kostar. Det finns byggmaterial av olika kvalitet, vilket i allmänhet återspeglas av prislappen. Det lönar sig att satsa på hållbart material. Om man exempelvis vill ha ett tak som håller i 50 år bör man vara beredd att betala för kvaliteten."

Njut av byggfasen

"Man får ut mycket av själva byggfasen om man minns att man förverkligar en dröm och betraktar varje skede som en framgång. Om och när man har motgångar bör man tänka på att byggfasen är övergående."

Tipsen bär familjerna Kolehmainens och Harjus signaturer. Familjen Kolehmainens hem byggdes i anslutning till Vanda bostadsmässa och familjen Harjus stockhus byggdes i ett kärt barndomslandskap i Jalasjärvi. 

77 % anser att ett byggprojekt är arbetsdrygt och tungt, men att det går att genomföra om viljan finns.

Enkätresultat

Procenttalen och de "grå" citaten i artikeln är tagna ur Yhteishyvä.fi:s enkät Talonrakentaminen (Husbygge) som gjordes i  april–maj 2015. Sammanlagt 1 546 läsare deltog i enkäten.

3 orsaker till att du byggde/lät bygga ett eget hus:

  1. Jag ville ha ett skräddarsytt hem.
  2. Jag ville ha lugn och ro.
  3. Jag ville ha mer utrymme.

3 orsaker till att du inte drömmer om ett eget hus:

  1. Jag vill bo nära centrum och servicen.
  2. Jag orkar inte underhålla ett hus och en trädgård.
  3. Jag har alltid bott i flervånings- eller radhus och saknar därför inte ett eget hus.

Vilka tips vill du ge den som bygger/planerar att bygga ett hus?  

  • Alla byggprojekt är långvariga och krävande. Ifall man tröttnar lönar det sig att slå av på takten. Tids nog blir huset färdigt. Låt inte byggandet äventyra familjesämjan.  
  • Planera husets storlek och inredning med tanke på framtiden. Budgetera gärna i överkant.   
  • Jämför olika alternativ och beakta möjligheterna till eventuell senare förändring av planlösningen.   
  • Gardera dig mot missförstånd och oklarheter genom att göra upp skriftliga avtal om bland annat materialleveranser. Gör upp avtalen i tillräckligt många exemplar.   
  • Intervjua människor som har byggerfarenhet. Diskutera planerna med andra – man blir lätt blind för sina misstag och felkalkyler.
  • Det lönar sig att konkurrensutsätta arbetet och att beställa material och arbetskraft i god tid.
  • Ett lyckat utfall kräver tålamod och samvaro med familjen också utanför bygget.