1. Föräldrarna bör föregå med gott exempel
"De flesta av affärernas frukostflingor för barn innehåller en tredjedel socker.
Undvik dolt socker. Det är inte särskilt svårt att lära sig vilka produkter som innehåller sådant. Till exempel juice, som ju betraktas som hälsosam, innehåller upp till 11 gram socker per deciliter.
Saft är barns näst största sockerkälla. De största är pudding och smaksatt yoghurt. Sockerhalten i flingor och mysli kan överstiga 30 procent.
"Barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor."
Många barn kan redan som relativt små skilja mellan hälsosam och ohälsosam mat. Eftersom barn tar efter de vuxnas mat- och sötsaksvanor kan man inte förvänta sig att ett barn äter hälsosamt om dess föräldrar inte gör det.
Det lönar sig inte att helt lämna bort sockret, men konsumtionen av sötsaker bör vara begränsad till särskilda tillfällen.
Naturell yoghurt kan med fördel smaksättas med bär och frukt. Vissa behöver något sött varje dag, medan andra klarar sig med en söt munsbit en gång i veckan.
Fastän TwoDads tillverkar sockerfattig saft anser vi att vatten är den bästa drycken."
2. Mattiderna är viktiga
"Jag fick lära mig att en regelbunden måltidsrytm håller blodsockret på rätt nivå hela dagen. För lågt blodsocker gör barnet irriterat och inverkar negativt på koncentrations- och inlärningsförmågan.
När min sjuårige son och jag äter frukost brukar vi prata om allt mellan himmel och jord. Det är viktigt att han upplever måltiden som trevlig samvaro. Jag säger aldrig till mitt barn sleva i dig maten så att vi kommer i väg. Om barnet upplever ätandet som stressigt leder det i allmänhet till problem.
"Jag säger aldrig till mitt barn sleva i dig maten så att vi kommer i väg."
Barn är olika. Härförleden lade jag märke till att min son är hungrig när han kommer hem från efter-middagsklubben trots att han har ätit mellanmål. För att råda bot på detta har jag med mig en frukt eller något annat att äta när jag hämtar honom.
Det bästa sättet att väcka barns intresse för mat är att låta dem delta i matlagningen. Min son och jag lagar ofta smoothie och spaghetti tillsammans. Matens utseende är viktigt. Min son har alltid ätit grönsaker före varmrätten och när han var liten brukade jag bygga bilar av morot, gurka och tomat på hans tallrik. Barn tycker inte om röriga rätter. Medan han lekte med och åt sin grönsaksbil hann jag laga och servera varmrätten."
3. Engagerade mor- och farföräldrar
"Jag är född i Indien. I min barndom var hälsofrågan oviktig. Huvudsaken var att maten var god och att den var tillräckligt salt och kryddad. Vi flyttade till Finland när jag var fem år gammal.
De finländska mor- och farföräldrarna skämmer bort sina barnbarn på samma sätt som de indiska. De ger dem chips, karameller, läsk, choklad och andra läckerheter som de inte själva fick som barn. Det vore viktigt att få med mor- och farföräldrarna i kampen mot övervikt. Varför inte uppmuntra barnen att upplysa dem om hälsosamma kostvanor? Bär och frukt är faktiskt utmärkt godis!"