Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tandgnissling orsakar låsningar och värk

Teksti:
Miia Vähähyyppä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Tandgnissling eller bruxism stör partnern, gör käkmusklerna spända och dunkar i huvudet. När du kan identifiera de tråkiga symptomen, kan du också lindra besvären.

Det molar och värker i kinderna. I käken känns det som om man har tuggat morötter hela natten. Det är tungt att öppna munnen, le och tala.

Även om du själv inte gnisslar tänder om nätterna, är det möjligt att du har vaknat av att din sänggranne väsnas: när tänderna skrapar mot varandra hörs ett slitande ljud. Tandgnissling, dvs. bruxism, är en konstig men mycket vanlig åkomma.

"Bruxism är mycket vanligare än man tror. När patienter talar med sina vänner, framgår det ofta att det finns en liten klubb med gnisslare i gruppen – även om nästan ingen talar om det", säger Timo Suojärvi, specialisttandläkare inom protetik och bettfysiologi.

Gnisslingen är en skadlig och lite speciell vana. Dessa vanor benämns ofta funktionsstörningar i tuggapparaten. Besvären omfattar ofta bland annat en omedveten spänning av käkmusklerna och sammanbitning av tänderna vid stress eller vid tyngdlyftning på gymmet. Somliga kan pressa samman tänderna på natten utan rörelse och utan det ljudliga gnissel som detta orsakar.

Bettstörningarna orsakar onödig muskelspänning som tar sig uttryck som tråkiga symptom, till exempel muskelvärk och muskeltrötthet. Även tänderna och emaljen tar skada av gnisslingen. Därför är det smart att identifiera de skadliga vanorna.

Tinnitus och dunkande tinningar

Det ringer i öronen och knäpper i käken. Man vågar inte öppna munnen, för att inget ska gå sönder.

Somliga kan gnissla tänder omedvetet, och de har ofta sovit lugnt utan att ha märkt av gnisslingen. Somliga kan pressa samman tänderna, "clencha", med hela käkmuskulaturens kraft. Även käkspänning då man är vaken kan ge tråkiga symptom. Till exempel är värk i huvudet, kinderna eller tinningarna, trötthet i käkmusklerna eller knäppningar i käkleden eventuella tecken på bruxism. Till och med öronsymptom, som tinnitus, kan bero på belastningar och skador i käkledsområdet som beror på bruxism.

Om det finns symptom som tyder på bruxism, är det möjligt att själv utreda orsaken till genom att fokusera på vanorna för en stund. Lider jag av smärtor eller en trötthetskänsla? Är hållningen god? Biter jag omedvetet samman tänderna, är käkmusklerna ständigt spända?

"I ett normalt tillstånd ska tänderna vara separerade från varandra. De övre och nedre tänderna rör vid varandra endast när man äter, mycket kortvarigt", säger Suojärvi.

När man är medveten om spänningen, kan man också låta musklerna vila medvetet. Om tuggmusklerna är spända kan du avslappningen effektiviseras med hjälp av en varm havrekudde eller en handduk som fuktats med hett vatten.

"I ett normalt tillstånd ska tänderna vara separerade från varandra. De övre och nedre tänderna rör vid varandra endast när man äter, mycket kortvarigt."

Stressarens sällskap

Att sitta vid datorn gör att axlarna blir spända. Måste jobba några timmar till för att jobbet ska bli färdigt i tid. Plötsligt är inte bara nacken spänd, utan också ansiktet och käken.

Den klassiska patienten som besöker tandläkarmottagningen på grund av problem med gnissling är en kvinnlig studerande som håller på att skriva sin pro gradu-avhandling.

"Det kan också vara frågan om att kvinnor enklare uppsöker tandläkare, medan män så att säga biter ihop tänderna", säger Suojärvi.

Gnissling och spänning av käkmusklerna är inte ett besvär som berör en viss grupp människor, men disponerande faktorer har hittats. Enligt Suojärvi löper människor som är stressade och som arbetar mot deadlines större risk för bruxism, eftersom sammanbitning av tänderna är ett omedvetet sätt för att försöka lindra stress. Även sittarbete har en inverkan: när axlarna spänns, blir området kring axlarna och huvudet spänt och den normala muskelfunktionen störs.

Dessutom påträffas bruxism i högre grad än normalt hos människor som lider av refluxsjukdom.

"Hos dem börjar gnisslingen när nedre magmunnen släpper maginnehåll till munnen. Detta är inte bra med tanke på tandslitage. Syran mjukar upp emaljen och gnisslingen sliter på den", säger Suojärvi.

Som tur är minskar även bruxismen i de flesta fall när stressen lättar. De som misstänker refluxsjukdom bör ändå uppsöka läkare.

Värme och sinnesro hjälper

På natten vaknar jag av att jag gnisslar tänder. På morgonen dunkar det i tinningarna och det går inte att äta frukost, eftersom det är svårt att öppna munnen.

Orsakerna till bruxism är inte kända, och därför kan sjukdomen inte botas. Om besvären inte lättar med lite egenvård, är det ändå inte onödigt att gå till tandläkaren. I svåra fall har tandläkaren metoder för att lätta symptomen och minska skadorna.

Tandläkaren identifierar bruxism utifrån de beskrivna besvären och de spår som syns i munnen. Gnisslingen sliter på tänderna och lämnar spår på tungans kanter och insidan av kinderna. Dessutom bedömer läkaren om muskelrörligheten är normal, om det hörs knäppande och om vissa områden är ömma.

"Bara vetskapen om att det inte handlar om något allvarligt hjälper många. Att stressa och oroa sig gör symptomen värre", säger Timo Suojärvi.

Kontinuerlig gnissling underlättas ofta med en bettskena som tillverkas av akrylplast. Bettskenan skyddar tänderna mot gnissling nattetid och minskar även ljudet. Enligt vissa undersökningar reducerar skenan som placeras mellan tänderna även bettstyrkan och avlastar musklerna.

Vid akut smärta och spänning lönar det sig inte att snåla med värkmedicinen.

"Smärtan orsakar ett skyddande sammandragningstillstånd, då musklerna spänns ytterligare. Värkmedicin behövs, men det lämpar sig givetvis inte för kontinuerlig användning", påpekar Suojärvi.

I svåra fall kan tandläkaren även rekommendera muskelavslappnande mediciner eller fysioterapi. Enligt Suojärvi är minsta möjliga behandling bäst: att slappna av musklerna med en varm handduk och lätt massage på egen hand hjälper vid många olika slags smärta.

<!-- /* Font Definitions / @font-face {font-family:Arial; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073711037 9 0 511 0;} @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} / Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p.08Nosto, li.08Nosto, div.08Nosto {mso-style-name:08_Nosto; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; margin-top:6.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; font-family:Arial; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; font-weight:bold;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-fareast-language:EN-US;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->

De som är stressade och jobbar mot deadlines löper större risk för gnissling.

Känn igen symptomen för gnissling och spända käkmuskler

  • Smärta i ansiktet och käkmusklerna
  • Trötthet och spänning i ansiktsmusklerna
  • Huvudvärk eller värk i tinningarna
  • Knäppningar i käkleden
  • Öronsymptom, som smärta eller tinnitus
  • Svårigheter att öppna munnen
  • Slitage av tandemaljen
  • Bitmärken på insidan av kinden eller på tungans kanter.

Vill du göra din smärtande käk avslappnad? Se nedan några enkla tips.