Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Svenskt bakverk blev finländarnas favorit

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.9.2016
|
Muokattu: 19.10.2020
Mokkapalat valtaavat jälleen koulujen diskot ja urheilukenttien kiskat. Miten ruotsalaisilta varastetusta herkusta tuli suosikkimme?

Är det full rulle i köket i höst? Efter skolstarten var det nog många familjer som grävde fram receptet på mockarutor i kokböcker och på nätet. Det lättlagade och välsmakande bakverket lämpar sig utmärkt för bland annat barnens evenemang och basarer.

Mockarutorna har, i likhet med många andra trendiga ting, kommit till oss från Sverige. Det populära bakverket såg ursprungligen dagens ljus i den svenska livsmedelsjätten ICA:s provkök. Det första receptet publicerades på 1940-talet. Senare spred sig receptet till de finländska provköken och därifrån till de finländska konsumenterna.

Denna bedömning gör tidningen Kotiliesis pensionerade matredaktör Marja Malinen.

"Den konstnärligt sinnade hushållsläraren Irma Sarje i Elantos provkök skrev och utformade recept. Hon blev sannolikt influerad av ICA:s skapelser. Bland annat de populära mockarutorna beskrivs i hennes kokböcker", säger Marja Malinen.

Det ursprungliga receptet var varken komplicerat eller krävande. Bottnen bakades på margarin eller smör, socker, mjölk, vetemjöl, bakpulver, vanillinsocker och kakaopulver. Glasyren innehöll florsocker, smält matfett, vanillinsocker, starkt kaffe och kakaopulver. Mockarutorna garnerades med kokosflingor.

ICA:s mockarutor blev Tuulomas tårta

Mockarutorna tog både svenskarna och finländarna med storm och receptet blev mäkta populärt.  De läckra rutorna kallades bland annat Sveriges bästa, Sverigegott, Snoddas, chokladrutor, kärleksmums, chokladplåtar och mockabitar.

Efter hand uppstod olika varianter på receptet. Många hushållslärare och andra matproffs skapade egna varianter av ICA:s mockarutor. Den mest kända varianten torde vara Tuulomas tårta med ljus botten. Man känner inte till upphovsmannen eller -kvinnan till tårtan.

Nuvarande hushållsrådet Ritva Tuulos från Björneborg, som bekantade sig med ICA:s recept redan på 1950-talet, utvecklade varianten Tuuloskaka.

"Min version har vanlig sockerkaksbotten. Bottnen skärs i delar som fuktas med kaffe och fylls med aprikossylt. Kakan garneras med mocka", säger hon.

Marja Malinen berättar att hon åt mockarutor redan som ung flicka i början av 1960-talet. Läckerheterna bakades av hennes mor och mormor, som hade hittat receptet i en mattidning.

"Mors och mormors mockarutor bakades enligt originalreceptet och garnerades med kokosflingor", säger hon.

Marja Malinen bakar fortfarande mockarutor enligt både gamla och nya recept.

Dåtidens brownies

Mockarutornas popularitet har hållit i sig från decennium till decennium och är i dag föremål för många matbloggares och amatörkockars intresse. Till påsk dekoreras rutorna med små chokladägg och till mors dag pryds de med marshmallows och kexbitar i Rocky Road-stil.

Enligt Marja Malinen har dagens mockarutor inslag av både cupcakes och brownies.

"Mockarutorna var dåtidens brownies. Originalglasyren för tankarna till fyllningen i dagens cupcakes. Den gemensamma nämnaren hos bakverken är att de kan varieras och modifieras i all oändlighet", avrundar hon.