Surmjölksglass, blåbärssås och havreströ

16.11.2017
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Surmjölksglass, blåbärssås och havreströ

Den fräscha surmjölksglassen serveras med läcker blåbärssås och havreströ kryddat med kardemumma. Och man behöver ingen glassmaskin för att lyckas med glassen!

Ingredienser

4 portioner
Surmjölksglass
1 3 dl vispgrädde
2 1 dl mjölk
3 1 vaniljstång
4 3 äggulor
5 1,25 dl (1 ¼ dl) socker
6 3 dl surmjölk (2,5 % fett)
Blåbärssås
1 3 dl djupfrysta blåbär
2 1 dl vatten
3 0,5 dl socker
4 2 msk citronsaft
5 0,5 msk potatismjöl
6 1 msk vatten
Havreströ med kardemumma
1 0,5 dl mandel
2 1 dl (stora) havreflingor
3 2 msk farinsocker
4 2 msk farinsocker
5 0,25 tsk (¼ tl) kardemumma

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 54 g 214 g
Protein 10 g 42 g
Fett 44 g 175 g
Kostfibrer 3 g 13 g
Energi kJ 2 720 10880
Energi kcal 650 2600

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Pääruoka-aine Maitotuotteet
Ruokalajit Jälkiruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Häll grädden och mjölken i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg dem i kastrullen. Tillsätt också vaniljstången i kastrullen. Koka ca 5 minuter på svag värme. Ta bort vaniljstången och låt blandningen svalna en stund.

Rör ihop gulorna och sockret i en bunke. Rör först 2–3 msk gräddmjölk i ägguleblandningen, ringla sedan ägguleblandningen under ständig vispning i den varma gräddmjölken Hetta sakta upp blandningen under ständig omröring tills den tjocknar. Låt inte blandningen koka.

Kyl blandningen i vattenbad tills den är kall. Rör i surmjölken och häll glassmassan i en frystålig bunke. Täck bunken med lock eller folie, ställ den i frysen. Vispa glassmassan med 30–45 minuters intervall tills den stelnar. Det tar ca 3 timmar. Låt glassen stelna ordentligt innan du serverar den.

Tillred såsen ca en halv timme innan den ska serveras. Lägg blåbär, vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka blandningen ca 3 minuter. Rör ut potatismjölet i en skvätt vatten och tillsätt det såsen i en tunn stråle under omröring. Låt såsen bubbla upp en gång och ta den genast åt sidan.

Hacka mandeln fint. Lägg alla ingredienser till ströet i en panna och rosta blandningen tills havreflingorna har fått en vacker brun färgton. Häll ströet på bakplåtspapper och låt det svalna.

Ta fram glassen ur frysen minst en halv timme innan den ska serveras. Servera glassportionerna i glas.

Tips: Skölj och torka vaniljstångshalvorna. De ger fortfarande smak åt t.ex. glögg, te eller kaffe. 

 

Text
Foto Päivi Ristell
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5