Sparrispaj

23.4.2015
16 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Sparrispaj

Ingredienser

4 portioner
1 100 g smör
2 0,5 dl riven parmesanost
3 2,5 dl vetemjöl
4 0,5 tsk salt
5 2 msk kallt vatten
Fyllning
1 1 knippe grön sparris
2 1 dl riven parmesanost
3 150 g crème fraîche
4 100 g färskost med örter
5 2 - 3 ägg
6 3 msk hackad basilika
7 0,75 tsk salt
8 nypa svartpeppar

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 33 g 131 g
Protein 17 g 68 g
Fett 43 g 171 g
Kostfibrer 6 g 23 g
Energi kJ 2 442 9766
Energi kcal 584 2334

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Kasvis
Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Leivonnaiset, Piknik, Brunssi, Lounas

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Nyp med fingrarna smör, parmesanost, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet och rör blandningen snabbt jämn. Platta till degen, svep den i plastfilm och låt den vila i kylskåp medan du tillreder fyllningen.

Skala sparrisen och skär av den träiga nedersta delen. Koka sparrisen 5–6 minuter i vatten smaksatt med salt. Låt sparrisen rinna av i ett durkslag, skär stängerna i två delar. Skär de nedre delarna i centimeterlånga bitar. Rör färskost och crème fraîche sinsemellan, tillsätt äggen, parmesanosten, basilika och salt. Krydda med peppar.

Täck bottnen av en springform (Ø 23–26 cm) med bakplåtspapper, smörj formens kanter. Tryck degen i formen så, att kanterna blir 2–3 cm höga. Fördela sparrisbitarna över bottnen, häll färskostblandningen över. Grädda 20 minuter i 200 grader, toppa med sparrisstängerna och grädda ytterligare 15 minuter, tills fyllningen har stelnat och fått färg. Servera pajen något avsvalnad.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5