Sparrispaj med rucola

9.5.2016
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Sparrispaj med rucola

Den matiga sparrispajen gör sig både på ett festligt middagsbord och som kvällsbit till vardags.

Ingredienser

12 portioner
Deg
1 100 g smör eller margarin
2 3 dl vetemjöl
3 1 dl riven ost
4 2 msk kallt vatten
Fyllning
1 250 g grön sparris
2 1 kruka vildrucola
3 1 burk (150 g) crème fraîche
4 1 dl mjölk eller grädde
5 2 ägg
6 1 tsk timjan
7 0,5 tsk salt
8 nypa grovmalen svartpeppar
9 2 dl riven ost

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 13 g 152 g
Protein 9 g 107 g
Fett 17 g 207 g
Kostfibrer 1 g 16 g
Energi kJ 1 012 12150
Energi kcal 242 2904

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Leivonnaiset, Aamu-, väli- ja iltapalat, Piknik, Brunssi, Lounas

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Nyp fett, mjöl och riven ost till en grynig massa. Tillsätt vattnet, rör hastigt degen jämn. Tryck ut degen längs bottnen och kanterna av en springform (Ø ca 24 cm) klädd med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Ställ degen att vila i kylskåp medan du gör fyllningen.
Skölj sparrisen och skär av den träiga nedersta delen. Skala sparrisen från knoppen nedåt med en skalare med rörligt blad. Stycka sparrisstängerna, ta knopparna åt sidan. Koka resten av sparrisen några minuter i lite vatten smaksatt med salt. Häll av vattnet.
Hacka rucolan. Rör samman crème fraîche, mjölk eller grädde samt ägg och kryddor. Tillsätt den rivna osten, hackad rucola och sparrisbitarna. Häll blandningen över degen i formen. Placera sparrisknopparna på ytan.
Grädda pajen på nedre falsen ca 35 min i 200 grader, tills ytan blir vackert gyllenbrun.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5