Sötma ur många olika källor

24.3.2015
0 betyg
Sötma ur många olika källor

Sockret balanserar upp eventuell beska, främjar jäsningen och gör bakverken fluffiga. Sötnings­medlen hjälper också till att ge rätterna sötma.

Med socker avses i allmänhet kristallin sackaros som utvinns ur sockerrör eller sockerbetor. Sackaros, som är en så kallad disackarid, innehåller lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).

Socker är kolhydrater, som fungerar som "bränsle" i människokroppen, men för stort intag av socker är skadligt eftersom sockret bland annat skadar tänderna och omvandlas till fettvävnad. Enligt gällande rekommendationer för vuxna får sockret stå för högst tio procent av det totala dygnsintaget av energi. I syfte att minska intaget av socker lönar det sig att begränsa konsumtionen av söta livsmedel så som läskedrycker, juice, yoghurt, flingor och sötsaker.  

En nypa socker accentuerar smaken i många rätter och dessutom balanserar sockret upp eventuell beska, syrlighet och sälta. Vid bakning har sockret olika funktioner: det främjar jäsningen och ger bakverken fluffighet, doft och struktur. I sylt är sockret ett effektivt konserveringsmedel som bland annat skyddar och bevarar bärens C-vitamin och håller mögelsvamparna borta.  

De artificiella sötningsmedlen, bland annat acesulfam K, aspartam, sackarin och cyklamat, är betydligt sötare än socker och behövs därför i mindre mängd än naturligt socker. De syntetiska sötningsmedlen innehåller mycket lite energi och används därför ofta i bantningssammanhang.  

Steviolglykosiderna, som utvinns ur steviaväxter, är upp till 300 gånger sötare än vanligt socker. De kalori- och kolhydratfria glykosiderna tål värme, vilket innebär att de lämpar sig för både matlagning och bakning. Steviolglykosider får intas högst 4 mg per kilo kroppsvikt per dag.

Hjärnan och resten av kroppen behöver socker i måttlig mängd.

Dansukkers steviasocker

LÄTT ALTERNATIV

DANSUKKERS STEVIASOCKER 500 G

Det fina steviasockret, som är hälften lättare än vanligt socker, sötar lika mycket som traditionellt strösocker. Steviasockret lämpar sig utmärkt som sötningsmedel i bland annat gröt, smoothies, parfaiter och myslistänger. Stevians bittra smak maskeras av vanligt socker. Växterna odlas i Kina och Kenya, steviolglykosiderna extraheras i Malaysia och produkten tillverkas i Sverige.

Dansukkers florsocker

FÖR GARNERING

DANSUKKERS FLORSOCKER 500 G

Florsockret tillverkas genom malning av strösocker. Sockret innehåller potatisstärkelse som förbättrar hanterbarheten och förhindrar hopklumpning. Florsockret lämpar sig utmärkt för bakning, glasering och garnering av bakverk och desserter och för tillverkning av maräng och sötsaker. Tillverkningsland: Danmark.

Dansukkers rörströsocker

SOM SMAKGIVARE

DANSUKKERS RÖRSTRÖSOCKER 500 G

Det bruna och torra rörströsockret, som lämpar sig utmärkt för matlagning och konservering, har kraftigare smak än ekologiskt rörsocker men mildare smak än farinsocker. Rörströsockret ger smak åt bland annat kanelbullar och kryddkakor. Sockret är en rättvisemärkt produkt från Malawi.

Mascavo ekologiska indiansocker

NATURLIG SMAK

MASCAVOS EKOLOGISKA INDIANSOCKER 500 G

Det bruna indiansockret eller fullrörsockret tillverkas genom torkning av saften från sockerrör. Förädlingsgraden är lägre än hos vanligt socker eftersom indiansockret inte renas eller kristalliseras. Sockret med lakritsarom lämpar sig för bland annat bakning och sötning av lingonsylt. Ursprungsland: Costa Rica.

Dansukkers gelésocker Multi

TILL MJUKA KAKOR

DANSUKKERS GELÉSOCKER MULTI 370 G

Gelésockret Multi, som innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl), kan användas i bland annat mjölkbaserade desserter, mjuka fyllningar och tårtgeléer. Gelésockret lämpar sig inte i fasta gelé­tårtor.  Tillverkningsland: Finland.

Canderels sötningspulver

FÖR VIKTVÄKTAREN

CANDERELS SÖTNINGSPULVER 90 G, REFILLFÖRPACKNING

Pulvret lämpar sig för sötning av kalla och varma rätter och drycker och för bakning. 1 dl pulver motsvarar 1 dl socker. Det nästan kalorifria sötningspulvret innehåller aspartam och acesulfam K. Tillverkningsland: Tyskland.

Dansukkers Fina Strösocker Siro

FLUFFIGA BAKVERK

DANSUKKERS FINA STRÖSOCKER SIRO 1 KG

Det finkorniga strösockret Siro är snabblösligt, vilket försnabbar tillredningen av bland annat deg. De små sockerkristallerna binder luft, vilket gör bakverken fluffiga. Siro lämpar sig särskilt väl i kakor, småbröd, maräng och desserter. Siro lämpar sig även för sockring av bland annat munkar och bär. Tillverkningsland: Finland.

Sortimentet varierar från butik till butik. Kärlen är rekvisita från Sokos.

Text:
Foto: Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5