Sommarsmak med frysta ärter

23.3.2016
0 betyg
Sommarsmak med frysta ärter

Apetits ärter är en soldränkt läckerhet som växer så att det knakar och uppskattas även i Italien.

De röda ärttröskorna gör sitt arbete på åkrarna längs Kumo älv. Apetits alla ärter, över tre miljoner kg, skördas under drygt två veckor. Tröskorna arbetar dygnet runt, förarna byts ut i farten och maskinerna tankas från tankbilar vid åkerkanten.

Odlarens sommarsyssla

Ärterna håller jordbrukare Olli Juvela sysselsatt hela sommaren. "Ärterna är som en dynamitgubbe: När plantan väl har stuckit upp huvudet växer den explosionsartat. Fastän hela sommaren går i ärternas tecken äter jag gärna de gröna kulorna även under vintern", säger han.

Ärterna håller jordbrukare Olli Juvela sysselsatt hela sommaren.
De röda ärttröskorna gör sitt arbete på åkrarna längs Kumo älv.

10 000 kilogram per lass

De skördade ärterna transporteras till Apetits fabrik i Säkylä. Från varje sats som anländer till fabriken tas ett prov för kvalitetskontroll. Eftersom ärterna har avlägsnats ur baljorna i samband med tröskningen räcker rengöringen, förvällningen och nedfrysningen endast en halv timme.

"Ju snabbare nedfrysningen sker, desto bättre är ärternas kvalitet", säger  kvalitetschef  Maritta Pyysalo.

Frysta gröna kulor

En oändlig rad av små gröna kulor ligger på transportbanden i Apetits fabrik. När ärterna har rengjorts förvälls de en knapp minut vid +90 °C. Syftet med förvällningen är att avbryta enzymaktiviteten, vilket bevarar ärternas ursprungliga smak. Därefter fryses ärterna ned med hjälp av kall luft till en temperatur på minst –20 °C. Den kalla luften gör att det bildas små iskristaller på ärternas yta. Kristallerna motverkar oönskad uttorkning under upptiningen.

Tidsgränsen två timmar får inte överskridas

Skiftchef Miikka Rannanmäki övervakar att ärtans väg från åkern till frysen inte tar mer än två timmar. Från fabriken är man kontinuerligt i kontakt med leverantören så att ärterna kommer in i rätt takt.

 

En oändlig rad av små gröna kulor ligger på transportbanden i Apetits fabrik.
Skiftchef Miikka Rannanmäki övervakar att ärtans väg från åkern till frysen inte tar mer än två timmar.

Färska ärter till Italien, torkade ärter i ärtsoppan

De finländska ärterna får sin speciella smak av den nordliga sommarsolen och de långa ljusa dagarna. Ärternas unika smak uppskattas även utomlands – finländska ärter har exporterats till kulinarismens vagga Italien i 35 års tid. De frysta ärterna är spritmärgärter. Traditionell ärtsoppa kokas på torkade spritärter. Man kan koka soppa på färska ärter, men de ger en lättare och sötare smak än torkade ärter.

Storleken gör skillnaden

De frysta ärterna sorteras i tre storlekar. Varje storlek används på sitt sätt antingen som sådan eller i grönsaksblandningar. Säsongsarbetare Maija-Leena Lankinen kontrollerar att ärterna är jämnstora. 

Koka inte ärterna för länge

Apetits frysta ärter utgörs av cirka tio olika sorter som skiljer sig från varandra ifråga om växttid. Sådden och skörden anpassas till fabrikens behov och kapacitet.

Frysta ärter håller cirka 18 månader. När man lagar mat lönar det sig i allmänhet att tillföra de frysta ärterna i tillredningens slutskede. Frysta ärter kan avnjutas som sådana eller som lätt kokta.
 

Se hur snabbt ärterna färdas från åker till fryspåse (på finska).

 

Säsongsarbetare Maija-Leena Lankinen kontrollerar att ärterna är jämnstora.
Apetits frysta ärter utgörs av cirka tio olika sorter som skiljer sig från varandra ifråga om växttid.
Text
Foto Juuso Paloniemi
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5