10 000 kilogram per lass
De skördade ärterna transporteras till Apetits fabrik i Säkylä. Från varje sats som anländer till fabriken tas ett prov för kvalitetskontroll. Eftersom ärterna har avlägsnats ur baljorna i samband med tröskningen räcker rengöringen, förvällningen och nedfrysningen endast en halv timme.
"Ju snabbare nedfrysningen sker, desto bättre är ärternas kvalitet", säger kvalitetschef Maritta Pyysalo.
Frysta gröna kulor
En oändlig rad av små gröna kulor ligger på transportbanden i Apetits fabrik. När ärterna har rengjorts förvälls de en knapp minut vid +90 °C. Syftet med förvällningen är att avbryta enzymaktiviteten, vilket bevarar ärternas ursprungliga smak. Därefter fryses ärterna ned med hjälp av kall luft till en temperatur på minst –20 °C. Den kalla luften gör att det bildas små iskristaller på ärternas yta. Kristallerna motverkar oönskad uttorkning under upptiningen.
Tidsgränsen två timmar får inte överskridas
Skiftchef Miikka Rannanmäki övervakar att ärtans väg från åkern till frysen inte tar mer än två timmar. Från fabriken är man kontinuerligt i kontakt med leverantören så att ärterna kommer in i rätt takt.