Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Som hemma på resan

Teksti:
Jenni Uusilehto
Asiantuntija:
kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari, Matkailun edistämiskeskus, toimitusjohtaja Timo Lappi, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, johtaja Harri Ojanperä, SOK:n matkailu- ja ravitsemiskauppa ja konseptipäällikkö Markus Siitonen, Sokos Hotels
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.2.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Dagens resenärer vill ha individuellt anpassad och trivsam inkvartering. Inkvarteringssidorna på nätet erbjuder både traditionella och mindre traditionella boendealternativ. Hotellen vill även framöver erbjuda trygghet, komfort och god betjäning.

Allt fler resenärer föredrar hemlikt boende framom inkvartering på traditionella hotell och inkvarteringssidorna på nätet svämmar över av olika övernattningsalternativ.

Den internationella trenden har medfört att dagens resenärer kan välja mellan bland annat hotell, lägenheter och familjeboende.

"Dagens resenärer vill ha mer än en säng att sova i. Inkvarteringen upplevs som en viktig del av resan och därför föredrar många att övernatta i mindre traditionell stil", säger Kristiina Hietasaari som är utvecklingsdirektör på Centralen för turistfrämjande.

En av orsakerna till det relativt nya fenomenet är viljan att skilja sig från mängden.

"Allt fler delar med sig av sina reseupplevelser via sociala medier. Det är trevligare att berätta för sina vänner och läsare om en "annorlunda" övernattning än om en vanlig hotellnatt", säger Kristiina Hietasaari.

Intresse för det lokala 

Intresset för kulturen och sedvänjorna på semesterorten har ökat under de senaste åren.

"Invånarna och deras historier berättar mer om det lokala livet än ortens hotell, museer och sevärdheter. Människorna är ortens själ", säger Ida Reini som under de senaste åren har övernattat hemma hos lokala invånare i Mellaneuropa och Ryssland ett tiotal gånger inom ramen för så kallad soffsurfing (couchsurfing).

Couchsurfing är ett internationellt forum via vilket människor runt om i världen kan erbjuda turister och besökare övernattning i sina egna hem. Tjänsten har över nio miljoner användare från världens alla hörn. Den tilltänkta inkvarteringens kvalitet och pålitlighet kan bedömas utgående från andras erfarenheter och upplevelser.

"Soffsurfing är ett utmärkt sätt att bekanta sig med lokalbefolkningen och få individuell information om den aktuella orten. På ett hotell är man anonym och en av många turister", säger Ida Reini.

Hennes mest minnesvärda erfarenhet hänför sig till ett besök i Moskva, där hon bodde hemma hos en taxichaufför.

"Min värd hade nattskift och frågade om jag ville hänga med. Jag nappade på erbjudandet och fick åka kors och tvärs i miljonstaden hela natten. Medan han jobbade fick jag en minst sagt exotisk och udda turistupplevelse", säger Ida Reini.

Soffsurfing lämpar sig inte för alla. Om man väljer denna typ av inkvartering gäller det att respektera och acceptera värdens regler och att inte förvänta sig ostördhet. Som gäst kan man inte heller förvänta sig att värden bjuder på frukost eller bäddar sängen.

Ida Reini berättar att många av hennes värdar har varit mycket gästvänliga och tagit hand om henne som en dotter i huset.

Soffsurfingen är inte helt riskfri – det finns tyvärr människor som inte har rent mjöl i påsen.

"När man soffsurfar avlägsnar man sig från sitt normala "bekvämlighetsområde", men fördelarna uppväger definitivt nackdelarna", säger Ida Reini bestämt.

Individuell inkvartering

Via den amerikanska webbtjänsten Airbnb, som betjänar människor med individuella inkvarteringsönskemål, kan man hyra allt från lägenheter i flervåningshus till slott och igloor.

"Boende i en privat bostad ger i allmänhet en mer mångfasetterad upplevelse än inkvartering i ett sterilt hotellrum", säger Maria Lähteenmäki.

Hon hyrde en bostad via tjänsten Airbnb för ett par år sedan och var så nöjd med upplevelsen att hon inte har bott på hotell sedan dess.

När man väljer objekt lönar det sig att beakta läget, standarden och priset. För ett större sällskap är det i allmänhet billigare att hyra en lägenhet än att bo på hotell.

Under en resa till Marrakech förra våren bodde Maria Lähteenmäki i ett traditionellt marockanskt hus, riad. Hon beskriver upplevelsen som oförglömlig.

"Det stämningsfulla och trivsamma huset andades Marocko. Jag skulle nog inte ha hittat en så lyckad inkvartering utan Airbnb", säger Maria Lähteenmäki.

Uthyrningen av privata bostäder till resenärer har förändrat turismen avsevärt. I stället för att välja inkvartering efter resmål låter många inkvarteringen diktera resmål.

"En intressant stuga eller lägenhet styr ofta valet av resmål. Turismen har fått en helt ny dimension", säger Maria Lähteenmäki.

Hennes erfarenheter av att hyra privata bostäder är nästan uteslutande goda, men inför en resa till Nice i Frankrike stötte hon på språkförbistring. När hon per telefon skulle avtala om överlämnande av nyckeln till bostaden, som hon hade hyrt via Airbnb, visade det sig att värden inte talade engelska. Parterna lyckades lösa problemet via e-post och när Maria Lähteenmäki anlände till Nice kunde hon avhämta nyckeln på ett kafé i närheten av bostaden.

"Den som anlitar tjänsten Airbnb bör vara förberedd på små överraskningar", avrundar Maria Lähteenmäki.

Nätverket Couchsurfing har 9 miljoner användare. Airbnb är verksam i nästan 200 länder.

Skattefiffel i hittjänsten

Under de senaste åren har Airbnb och andra motsvarande tjänster blivit mäkta populära. Den ursprungliga tanken var att ställa sin bostad till någon annans förfogande när man själv är borta.      Tyvärr har verksamheten lockat till sig mindre nogräknade professionella utövare som kringgår gällande lagar och bestämmelser, det vill säga bedriver olaglig hotellverksamhet. Den som hyr en semesterbostad kan alltså omedvetet stöda så kallad grå ekonomi.

Den olagliga verksamheten sätter käppar i hjulet för hotell och andra lagliga inkvarteringstjänster och dessutom kan den inverka menligt på husets eller fastighetens övriga invånare.

"Under semestern beter sig många annorlunda än normalt – man väsnas, man använder mycket vatten, man slösar med elektricitet och man är oaktsam. De uthyrningsrelaterade olägenheterna, skadorna och kostnaderna drabbar ofta husets eller fastighetens övriga invånare", säger Turism- och Restaurangförbundet MaRa:s verkställande direktör Timo Lappi.

I New York ledde den kraftiga ökningen av antalet Airbnb-objekt till att staden förra våren förbjöd uthyrning av lägenheter via tjänsten. I Finland är antalet objekt betydligt färre, men tjänsten används allt flitigare också här.

I slutet av år 2013 motsvarade den privata inkvarteringskapaciteten i huvudstadsregionen ungefär kapaciteten hos ett medelstort hotell. I dag motsvarar det privata utbudet kapaciteten hos fyra hotell.

"Om skuggekonomin tillåts växa okontrollerat kommer den offentliga sektorn förr eller senare att drabbas av svåra ekonomiska problem", säger Timo Lappi.

Betjäningen vinner

Enligt direktör Harri Ojanperä, som basar för SOK:s rese- och förplägnadshandel, hotas hotellens säkra, trygga och pålitliga inkvartering inte av den tillfälliga privatboomen, åtminstone inte på längre sikt.

"Människor vill även framöver ha sådan betjäning och lyx som de privata inkvarteringslösningarna inte kan erbjuda", säger Harri Ojanperä.

I en hyrd lägenhet ankommer bland annat städningen och matlagningen på gästen, men på ett hotell kan man helt koppla av från vardagens vedermödor.

I takt med att konkurrensen ökar satsar Sokos Hotels allt mer på mångsidig och individuell betjäning. I dag kan hotellgästerna välja mellan tre olika koncept med anpassad utformning.

"En semesterresa i sällskap med frun eller familjen ställer helt andra krav på inkvarteringen än till exempel en hockeyresa med kompisarna", säger Harri Ojanperä med ett brett leende.

Säkerheten, tryggheten och behändigheten är hotellboendets definitiva trumfkort.

"När man bokar ett hotellrum vet man vad man får och man vet också att bokningsavtalet håller, vilket tyvärr inte alltid är fallet när man hyr en privat bostad", säger Harri Ojanperä.

Många av dagens hotell erbjuder exotiska upplevelser och individuella lösningar och antalet så kallade design- och lifestylehotell ökar stadigt. I Lappland kan man övernatta under norrskenshimlen i en igloo med glastak och i Sverige kan man tillbringa natten i en trädkoja ute i vildmarken.

"Hotellen erbjuder sina gäster komfort, upplevelser och individuellt anpassat boende", avrundar Harri Ojanperä.

"Människor vill även framöver ha sådan betjäning och lyx som de privata inkvarteringslösningarna inte kan erbjuda."

Trygg och säker inkvartering

Sokos Hotels gäster kan lägga huvudet på kudden och somna förvissade om att de är i goda och trygga händer. Hotellen följer gällande säkerhetslagstiftning till punkt och pricka och personalen tillmäter säkerheten stor betydelse.

"Hela personalen deltar i säkerhetsarbetet", säger Sokos Hotels konceptchef Markus Siitonen.

S-gruppen och Finlands Röda Kors ger hotellpersonalen så kallad säkerhetspassutbildning som omfattar bland annat brandsläckning, första hjälpen, hantering av sjukdomsfall och bemötande av hotfulla personer. Minst 20 procent av hotellens personal har deltagit i kursen.

Varje hotell har första hjälpen-utrustning och många hotell har därtill en defibrillator för behandling av plötsligt hjärtstillestånd.

Gästerna och deras ägodelar skyddas av bland annat bandande övervakningskameror, förvaringsfack, dörrögon, säkerhetslås och hissar som endast fungerar med nyckelkort.

Inredningen i hotellrummen är flamskyddad och rummen är anslutna till fastighetens centrala brandlarmsystem, vilket möjliggör snabb lokalisering och undsättning om olyckan trots allt skulle vara framme.

"Säkerheten bygger på fortlöpande arbete som syftar till att upptäcka, identifiera och förebygga risker och åtgärda eventuella brister", säger Markus Siitonen.