Sockertämjd salmiak

23.2.2015
1 betyg
Sockertämjd salmiak

Den lilla svarta knappen har varit en av finländarnas absoluta favoritkarameller i drygt 30 års tid. Tillverkningen av Pantteri Original, som egentligen är en relativt okomplicerad produkt, omfattar kokning, gjutning, torkning och kandering.

Luften har en angenäm doft av salmiak och lakrits. Ett långt band transporterar de kanderade svarta karamellerna till en kontrollpunkt, där kokare Tuija Saarnia och processarbetare Ulla Holopainen med flinka fingrar plockar bort de karameller som inte uppfyller kvalitetskraven.

"Vi avlägsnar de skalliga och hopklibbade karamellerna", säger Tuija Saarnia. Med skalliga karameller avser hon de karameller som inte är tillbörligt kanderade.

De godkända karamellerna vägs, förpackas i lådor och transporteras till emballeringsavdelningen i stora lastbärare. 

Provsmakningen, som låter som en önskesyssla för alla salmiakfantaster, är en viktig del av kvalitetskontrollen. För Tuija Saarnia och Ulla Holopainen är provsmakningen bara en del av jobbet och de spottar rutinerat ut karamellerna när de har smakat på dem.

Vi befinner oss i Fazers sötsaksfabrik i Villmanstrand, där många fortfarande använder fabrikens förra namn Chymos. I dag tillverkar den moderna fabriken en stor del av Fazers sötsaker, däribland finländarnas älsklingskaramell Pantteri Original.

Ulla Holopainen och Tuija Saarnia

Ulla Holopainen (till vänster) och Tuija Saarnia plockar bort okanderde Pantteri-karameller.

Pantteri skuttade ner i påse

När sötsaken Pantteri såg dagens ljus år 1961 var den en pastill gjord på gummi arabicum (akaciagummi). Pastillen såldes i en liten rödvit förpackning som påminde om en tändsticksask. Asken pryddes av en hoppande panter.

"Merijals pastill Leijona bidrog säkert till utvecklingen av Pantteri – vi ville erbjuda kunderna en liknande pastill med stark smak", säger produktgruppchef Aku Lipsanen från Fazer.

På 1970-talet övergick man till dagens välbekanta gulsvarta ask som pryds av ett stolt panterhuvud.  

År 1982 lanserades Pantteri i påse på produktchef Maija-Leena Huotaris inrådan. I Chymos sortiment ingick en produkt som hette Salmiakknappar, men försäljningen av karamellen haltade betänkligt. Den svaga försäljningen ledde till att Maija-Leena Huotari föreslog att ersätta salmiakknapparna med Pantteri i påse. Till en början var försäljarna på Chymos inte helt med på noterna.

"Jag tyckte att mitt förslag att komplettera pastillen Pantteri med en parallellprodukt i påse var både trendigt och lysande, men som ung och oerfaren produktchef fick jag jobba hårt för att övertyga de garvade säljarna om idéns förträfflighet", säger Maija-Leena Huotari med ett brett leende.

Efter mycket stötande och blötande fick idén grönt ljus och den nya karamellen började utvecklas. Utvecklingsavdelningen och provköket experimenterade med olika recept och mentolhalter tills karamellen smakade som den skulle. Påsen designades av Chymos grafiker Aimo Vuorinen, som också var far till de tidigare Pantteri-förpackningarna. Maija-Leena Huotari, som i dag arbetar som professor i informationsvetenskap vid Uleåborgs universitet, är fortfarande stolt över sitt bidrag till Pantteris framgångssaga.  

"Jag brukar säga att Pantteri i påse är den största framgången under hela min karriär", säger den före detta produktchefen med glimten i ögat.

Salmiaken gjuts i majsstärkelsemjöl

Salmiaken gjuts i majsstärkelsemjöl.

Pantterigodis i värmeskåp

Pantterikaramellerna får torka i ett värmeskåp.

Ångan gör Pantterikaramellerna klibbiga

Ångan gör karamellytan klibbig så att sockret fastnar.

En robot fyller påsarna med Pantterikarameller

En robot fyller godispåsarna. Nu står Pantteri Black&white i turen.

Klappat och klart på ett dygn

Mjöl och pulver yr i luften och bullret från de stora maskinerna i sötsaksfabriken kräver hörselskydd. 

Innan karamellerna når kvalitetskontrollen har de genomgått flera tillverkningssteg. Den cirka ett dygn långa tillverkningsprocessen inleds med kokning och gjutning och avslutas med färdigställande.  

"Pantteri Original innehåller vetemjöl, lakritspulver, salmiakpulver, gelatin, sirap, socker samt arom- och färgämnen", säger processutvecklare Toni Ylä-Outinen.

Han berättar att salmiakpulvret, som består av ammoniumklorid, är vitt och att karamellen får sin mörka färg från de tillsatta färgämnena.

Processen inleds med automatiserad uppvägning och blandning av råvarorna. Massan pumpas därefter via ett kokkärl till en gjutmaskin, som gjuter de blivande karamellerna på stora plattor med majsstärkelsemjöl. Plattorna placeras i värmeskåp där karamellerna torkar.  

Följande dag transporteras plattorna tillbaka till gjutmaskinen, som avlägsnar majsstärkelsemjölet och rengör karamellerna.

"Därefter är karamellerna klara för ångning och kandering. Sockret fastnar lätt på de klibbiga karamellerna", säger Toni Ylä-Outinen.

Seghet och tuggmotstånd

Segheten är en av Pantteri Originals viktigaste egenskaper.

"Segheten och tuggmotståndet gör att man kan sätta tänderna i karamellen utan att den faller i bitar", säger Aku Lipsanen.

Kanderingen balanserar upp karamallens relativt starka salmiaksmak, vilket tilltalar konsumenterna.

"Fastän Pantteri Original lämpar sig för alla som tycker om salmiak och tuggmotstånd har karamellen två huvudsakliga konsumentgrupper, vilket är ganska ovanligt ifråga om sötsaker. Karamellen uppskattas särskilt av unga vuxna i åldersgruppen 20 till 30 år och av människor över 45 år som har vuxit upp med Pantteri Original", säger Aku Lipsanen.

Receptet på Pantteri Original, som är en välbevarad hemlighet, har inte förändrats nämnvärt under åren. Finländarna har ett nästan passionerat förhållande till rågbröd och salmiak, vilket delvis förklarar karamellens stora popularitet.

"Pantteri Original är en trygg och okomplicerad baskaramell som har funnit sin plats i finländarnas munnar och hjärtan", avrundar Aku Lipsanen.

Pantteri-pastillask

Pantteri-pastillasken har under årens lopp haft många olika former.

Päivi Mäkitalo

Personalens utvecklinschef Päivi Mäkitalo vet att finländarna älskar Pantterikarameller.

"Pantteri Original är en trygg och okomplicerad baskaramell som har funnit sin plats i finländarnas munnar och hjärtan."

Text:
Foto: Mikko Nikkinen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5