Smörgåstårta med tzatziki och lax

16.5.2016
2 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Smörgåstårta med tzatziki och lax

Den grekiskinspirerade smörgåstårtan med lax serveras trendigt som "naked cake", dvs. utan garnityr.

Ingredienser

14 portioner
1 5 gelatinblad
2 1 (300 g) gurka
3 2 inlagda gurkor
4 200 g fetaost
5 300 g kallrökt lax
6 5 dl turkisk yoghurt
7 1 dl hackade örter, t.ex. dill, mynta, gräslök
8 2 vitlöksklyftor
9 0,5 tsk salt
10 2 msk citronsaft
Garnering
1 100 g kallrökt lax i skivor
2 gurkskivor
3 citronskivor
4 färsk dill
Dessutom
1 12 skivor skivor rågtoast

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 13 g 188 g
Protein 10 g 141 g
Fett 10 g 135 g
Kostfibrer 1 g 19 g
Energi kJ 763 10688
Energi kcal 182 2555

Receptinformation

Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kala
Ruokalajit Pikku- ja alkuruoat, Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Tillred fyllningen: Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter i kallt vatten. Riv gurkorna och låt det rivna rinna av ca 10 minuter i ett durkslag.
Smula fetaosten med en gaffel. Hacka den rökta laxen. Rör yoghurten, de rivna gurkorna, fetaosten, laxen och örterna i en bunke. Smaksätt med riven vitlök och salt. Krama vätskan ur gelatinbladen, lös dem i den kokheta citronsaften. Tillsätt saften i en tunn stråle i fyllningen under omröring.
Skär tunt bort kanterna från toastskivorna. Täck en rektangulär ca 2,5 l brödform med plastfilm.
Placera tre brödskivor på bottnen. Skarva vid behov, så bottnen täcks helt. Bre en fjärdedel av fyllningen på brödet. Lägg på ytterligare ett skikt bröd och ett skikt fyllning. Lägg på ytterligare ett skikt bröd och täck det hela med resten av fyllningen. Täck tårtan med plastfilm och ställ den att vila i kylskåp till följande dag.
Lyft försiktigt ut tårtan från formen med hjälp av plastfilmen och ställ den på serveringsfatet. Avlägsna plastfilmen. Garnera ytan med skivor av gurka, lax och citron och späda dillkvistar

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5