Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

18.3.2018
4 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

En saftig smörgåstårta har en given plats på bordet då det vankas familjefest. Här paras rökt fisk med fräsch skakagurka

Ingredienser

15 portioner
1 18 skivor fullkornstoast
Fyllning med skakagurka
1 1 (ca 300 g) gurka
2 2 msk spritättika
3 1 tsk salt
4 1 msk socker
5 0,25 tsk (¼ tsk) peppar
6 3 msk kapris
7 1 dl hackad dill
8 200 g naturell färskost
9 100 g crème fraiche
Laxfyllning
1 200 g varmrökt lax
2 200 g kallrökt lax
3 100 g smältost för matlagning (Koskenlaskija ruoka)
4 200 g crème fraiche
5 3 msk pepparrotskräm
6 2 - 3 msk citronsaft
7 1 dl hackad gräslök
8 0,25 tsk (¼ tsk) peppar
9 0,25 - 0,5 tsk (¼–½ tsk) salt
Fukta med
1 1 dl fiskbuljong (svag)
2 2 msk citronsaft
Glasyr
1 150 g smältost för matlagning (Koskenlaskija ruoka)
2 100 g naturell färskost
3 100 g crème fraiche
Garnering
1 100 - 150 g kallrökt lax i skivor
2 gräslök
3 3 msk kapris
4 1 dl djupfrysta ärter
5 1 gurka

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 128 g 1918 g
Protein 58 g 877 g
Fett 28 g 421 g
Kostfibrer 58 g 863 g
Energi kJ 4 473 67096
Energi kcal 1 069 16036

Receptinformation

Ruokatyypit Suolaiset leivonnaiset
Pääruoka-aine Kala
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

  1. Tillred först fyllningarna.
  2. Tärna gurkan fint. Lös kryddorna i spritättikan. Rör gurktärningarna i spadet. Låt det hela ta smak ca 20 minuter. Häll av största delen av vätskan. Hacka kaprisen och dillen. Tillsätt med gurktärningarna, rör om. Rör färskosten och crème fraiche sinsemellan, tillsätt gurkblandningen. Smaka av.
  3. Rensa och finfördela den varmrökta laxen. Ställ fisken i kylskåp.
  4. Skär den kallrökta laxen i små strimlor. Rör smältosten och crème fraiche sinsemellan. Tillsätt den kallrökta laxen, pepparrotskrämen, citronsaften, gräslöken och pepparn. Krydda med salt.
  5. Blanda till fuktningsspadet. Skär tunt bort kanterna från brödskivorna. Täck ett skärbräde med två korslagda stora bitar plastfilm. Placera 6 brödskivor tätt i två rader i "krysset" på plastfilmen Fukta brödskivorna jämnt med pensel. Bre gurkfyllningen på skivorna. Lägg på ett varv brödskivor, fukta brödet.
  6. Fördela fyllningen med kallrökt lax på skivorna, strö den varmrökta laxen på fyllningen. Lägg på det sista varvet bröd och fukta det. Svep in tårtan i plastfilm, lägg på en lätt tyngd, t.ex. ett skärbräde av plast. Låt tårtan stå i kylskåp över natten.
  7. Glasera och garnera tårtan följande dag. Blanda ingredienserna till griljeringen. Fördela glasyren över tårtan. Täck kanterna med ett tunt skikt glasyr. Skär gurkan i stycken, vars längd motsvarar tårtans höjd. Skär styckena på längden i tunna skivor med osthyvel. Täck kanterna med gurkskivor.
  8. Rama in tårtans topp med tinade djupfrysta ärter. Forma skivor av kallrökt lax till rosetter. Komponera blommor av gräslök och laxrosetter. Kapris blir bra knoppar.

Bildförsedda instruktioner

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Smörgåstårta med rökt lax och skakagurka

Text
Foto Anna Huovinen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5