Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sköt om din vandringsutrustning

Teksti:
Tuomo Tarvas
Asiantuntija:
partiolainen Anna Haavikko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Det går lätt att själv ge en snabbservice till sin vandringsutrustning. Rengör och torka tältet, vädra sovsäcken och granska ryggsäckens funktioner. Utelivet kan börja med enkla bastillbehör.

På sommaren börjar det kittla i vandringsbenen och Lapplandsfjällen lockar, men hur är det egentligen med utrustningen? Är det länge sedan tältet restes, finns alla delar kvar i skyddspåsen?

Sovpåsen, ryggsäcken och tältet kan servas hemma. Helsingforsbon Anna Haavikko, som haft scouting som hobby i 20 år, ger tips på hur du kan sköta om din utrustning och packa ryggsäcken.

Så här sköter du din utrustning

Tält

  • Låt tältet torka väl innan du packar ihop det. I synnerhet om det har regnat på natten. Ett vått tält kan mögla om det är nerpackat en längre tid.
  • Du behöver inte tvätta tältet, lerfläckar kan tas bort med en mjuk svamp och en mild tvållösning.
  • Det finns att köpa reparationssatser för tältets små skavanker. Fukt och smuts kan avvärjas med impregneringsspray.

Sovsäck

  • Vädra sovsäcken efter användning.
  • Stuva hellre in sovsäcken i skyddspåsen i stället för att rulla in den i påsen.
  • Sovsäcken borde helst förvaras löst utan skyddspåse.
  • Eventuella hål kan du sy ihop eller täcka med särskilda häftande lappar, som kan köpas i specialaffärer.

Ryggsäck

  • Ryggsäcken behöver ingen extra omvårdnad bara du kommer ihåg att avlägsna fläckar när de är nya.
  • Före en längre resa lönar det sig att kontrollera alla blixtlås, höftbältet och bröstremmen är hel och att ryggsäckens justeringar är rätta. Ett söndrigt blixtlås kan du byta hos en skomakare.

När det regnar kan du täcka ryggsäcken med ett regnskydd. Vissa modeller har även andra tilläggsdelar, så som remmar, skärp och fästanordningar.

Grundprinciper för hur du packar

  • Packa ner tunga saker mot ryggen inte framtill på ryggsäcken.
  • Sovsäcken kan packas underst. Stoppa in förstahjälpsartiklar i den översta fickan och i sidofickorna sådant som kan behövas på nolltid, t.ex. kamera, mobiltelefon, vägkost, kompass, täljkniv och karta.
  • Använd gärna stora och små plastpåsar till hjälp när du packar, t.ex. bytesunderkläder och vägkost i var sin påse, då hittar du sakerna snabbare och utrustningen hålls torr när det regnar eller när du korsar vattendrag.
  • Märk utrustningen med namn ifall du råkar tappa bort något.

Börja med ryggsäck och dryckflaska

En dagsvandring lyckas med en basutrustning som nästan var och en redan har hemma. Det räcker med en vanlig ryggväska, i vilken du packar ner dricksvatten och vägkost och kanske också byteskläder och ett regnställ.

Du kan också börja med en låneutrustning. Din arbetskompis kan ha en ryggsäck i garderoben och en kusin kan ha både sovsäck och vandringsskor att låna. Ifall du tänker köpa egen utrustning, kan du börja med en cirka 50 liters ryggsäck, en tunn sovsäck och bra skor.

Anna Haavikko använder goretex-joggingskor när marken är fri från snö och vandringsskor eller gummistövlar när det är riktigt vått före. Hon rekommenderar att du skyddar läderskorna med lädersmörja. Det lönar sig att upprepa skyddet under en lång vandring, i synnerhet om det regnar. På vintern använder Haavikko gummistövlar med löstagbart filtfoder.

Bekanta dig med följande vandringsmål

Anna Haavikkos tips om Finlands bästa rutter.

Kilpisjärvi, Enontekis

"Norra Finlands trädlösa landskap som allra bäst."

Seitseminen nationalpark, Ylöjärvi och Ikalis

"Vackra urskogar längs lätta vandringsrutter."

Linnasaari nationalpark, Rantasalmi, Nyslott och Varkaus

"Lämpar sig speciellt bra för dem som är intresserade av paddlingsturer."

Repovesi nationalpark, Kouvola och Mäntyharju

"Ett lätt veckoslutsmål för novisen."