Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Vi tar med matsäck på våra bilturer, " berättar Katri Ruohonen.

Självsäker bakom ratten

Teksti:
Virpi Salmi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Katri Ruohonen från Lievestuore skaffade körkort med hjälp av Bonus. Nu kör hon både ofta och gärna.

Jag anser mig vara en bra förare", säger Katri Ruohonen, 35, från Lievestuore.

Det är en kaxig kommentar från en kvinna som har haft körkort sedan september förra året.

Hon sätter sig dagligen bakom ratten i sin fyrhjulsdrivna Toyota SUV och kör den 30 kilometer långa sträckan till och från jobbet i Jyväskylä.

"Under den här tiden har jag redan hunnit ut-veckla en viss körsäkerhet."

Katri bodde länge i centrala Jyväskylä och hade därför inget behov av körkort. Sedan flyttade Katri med sin man till ett egnahemshus i Lievestuore.

"Jag körde de körtimmar som krävdes på en månad och visste redan i förväg att jag skulle klara provet på första försöket. I den här åldern har man en helt annan förståelse för trafiken än en 18-åring."

Att köra bil är en hobby

Katri har trafikerfarenhet som passagerare när hennes man Janne kör. Paret gillar att köra runt i Jyväskylä och titta på gamla hus och herrgårdar, och ibland har bilfärderna gått ända till S:t Michel och Kuopio.

"Vi tar matsäck med i bilen och ibland gör vi också utflykter i naturen."

Det var Katris man som lärde henne köra med undervisningstillstånd.

Det var Katris man som lärde henne köra med undervisningstillstånd.

"Jag vet att han är en bra lärare och en säker förare. Vi trivs i bil tillsammans, och att ta körkort med undervisningstillstånd inkräktade därför inte på vår gemensamma tid."

Kort med hjälp av Bonus

En annan fördel var naturligtvis att körkortet var dubbelt så billigt som i bilskola. Katri betalade för körkortet med Bonus.

"Vi har alltid använt vår Bonus till någonting extra kul, vi har till exempel åkt till London och Prag."

Vi har alltid använt vår Bonus till någonting extra kul.

Nu samlar de ännu mer Bonus, eftersom bensinen och försäkringspremierna för två bilar och de övriga inköpen i hushållet ger 50 euro i Bonus varje månad. Det är en nätt summa, eftersom det enligt Katris beräkningar går 400–500 euro i månaden till de två bilarna.

Innan Katri fick körkort tyckte hon att det var läskigare att köra än det i själva verket är när man sedan sitter bakom ratten.

"Det är enklare när jag inte alltid behöver be min man hämta mig. Jag besöker ofta min tvillingsyster, och nu kan jag åka dit utan snäva tidtabeller."