Simskollärare: "Ett jobb med betydelse"

30.5.2016
0 betyg
Simskollärare:

För Ida Martin är det viktigt att jobba med något av betydelse och där hon klart ser verkan av sitt arbete.

När Ida Martin var liten drömde hon om att jobba som simlärare, i dag är hon simlärare i samma simskola i Sjundeå där hon själv gått.

"Jag gick själv i simskola när jag var liten och det var alltid en dröm att bli simlärare när jag blir stor. Jag jobbar gärna med barn och unga och började som lekledare, det var ett bra sommarjobb för en 17-åring.

I sommar blir det mitt åttonde år som simlärare, vi har ett jätte­bra team i Sjundeå – alla känner alla. Barnen har roligt, och det bästa är att se när de överträffar sig själva. Om det är fint väder är det en jätteförmån att få vara på stranden med barnen.

Det viktiga för mig är att jag gör något som har betydelse, jag ser när barnen blir vana vid vatten, börjar simma och lär sig om livräddning. Vi satsar mycket på just livräddningen, föräldrarna får också ta del av den. De yngsta barnen är tre år, de äldsta går i högstadiet.

Ett fint minne är när en flicka som skulle prestera primus magister hela tiden bara dök 20 meter, men klarade inte av 25 meter. Vi övade, övade, övade och så kunde hon det plötsligt. Det var så roligt när hon fick märket, hon var min första primusmagister. Men vi lärare försöker att inte poängtera märkena så mycket. Simmärkena fungerar ändå som en motivation, särskilt för de äldre barnen. Jag minns själv hur högtidligt det var när jag blev simmagister."

Ida Martin, 26

Folkhälsans föreningar har ordnat simskolor sedan 1920-talet. Varje år är det cirka 6 000 barn som deltar, sammanlagt finns 180 simskolor på 130 orter. Folkhälsan anställer årligen 150 simlärare och 300 lekledare.
Mer info: folkhalsan.fi/sim

Spaltens tema är små goda gärningar. Känner du någon som piggar upp omgivningen med sitt osjälviska beteende? Skicka ditt artikelförslag till e-postadressen yhteishyva.toimitus@sok.fi. yhteishyva.toimitus@sok.fi.

Text
Foto Nea Ilmevalta
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5