Sallat lättar upp måltiden

25.2.2016
0 betyg
Sallat lättar upp måltiden

Det finns en lång rad olika sallater. De flesta av oss känner till bladsallat, huvudsallat och kinakål, men har du ätit ekbladssallat, friséesallat eller romansallat? Sallaterna, som har lågt energivärde, lättar upp måltiden och tillför både smak och färg. Vissa sallater kan med fördel användas som ingrediens i varmrätter.

Sallat har ingått i människans kost under flera sekler. En av dagens populäraste sallater, huvudsallaten, härstammar från vildsallaten som fortfarande växer i Sydeuropa, Asien och norra Afrika. På 1400-talet började sallaten importeras till England varifrån den spreds till bland annat Norden och Finland.   

Eftersom sallaterna har lågt energivärde och ett vatteninnehåll på upp till 95 procent lämpar de sig utmärkt som måltidsutfyllnad. Om halva portionen utgörs av sallat och andra grönsaker minskar måltidens energiinnehåll avsevärt. Cirka 1,5 dl sallat motsvarar en femtedel av det rekommenderade dagliga intaget av grönsaker.   

Sallat innehåller flera nyttiga näringsämnen, bland annat folater, karotenoider, K-vitamin och kalium.  

Sallat ger många rätter smak, struktur och färg. Varför inte laga en hälsosam och trendig grön smoothie på sallat, grönsaker och frukt? Vissa sallater kan med fördel användas som ingrediens i varmrätter. Exempelvis issallat, isbergssallat och romansallat, som tål uppvärmning, lämpar sig utmärkt i gryt- och wokrätter. Det lönar sig i allmänhet att tillföra sallaten i tillredningens slutskede.    

Sallaterna har lågt energivärde och ett vatteninnehåll på upp till 95 procent.

Bladsallat

BLADSALLAT

SMÖRGÅSPÅLÄGG OCH SMOOTHIENINGREDIENS

Bladsallaten, som odlas året runt i kruka i växthus, har stora ljusgröna blad. Sallatens milda smak gör att den lämpar sig som smörgåspålägg och som ingrediens i sallader och grön smoothie. Sallaten bör förvaras i kylskåp.   

Issallat

ISSALLAT

SALLADS- OCH WOKINGREDIENS

Den krispiga issallaten, som är en korsning mellan blad- och huvudsallat, säljs i kruka och påse. Issallatens krispighet gör att den inte skrumpnar lika snabbt som sallater med mjukare blad. Issallaten lämpar sig utmärkt som ingrediens i bland annat sallader och wokrätter. Sallaten bör förvaras i kylskåp.   

Huvudsallat

HUVUDSALLAT

GARNERING OCH SALLADSINGREDIENS

Huvudsallaten härstammar från vildsallaten som växer i Sydeuropa, Asien och norra Afrika. Sallatens mjuka blad med mild smak bildar ett runt knyte. Huvudsallaten lämpar sig utmärkt som smörgåspålägg, som garnering och som ingrediens i sallader. Sallaten bör förvaras i kylskåp.

Isbergssallat

ISBERGSSALLAT

INGREDIENS I SALLADER OCH VARMRÄTTER

Isbergssallatens krispiga blad bildar ett fast och runt knyte. De yttre bladen är ljusgröna medan de inre är nästan färglösa. Isbergssallaten lämpar sig som ingrediens i sallader och varmrätter. Sallaten bör förvaras i kylskåp.  

Ekbladssallat

EKBLADSSALLAT

SALLADSINGREDIENS MED FÄRG

Ekbladssallaten, som är en variant av bladsallat, har mörkgröna blad med rödaktig ton. De milda och sötaktiga bladen påminner om ekblad. Ekbladssallaten lämpar sig som garnering och som ingrediens i sallader och grön smoothie. Sallaten bör förvaras i kylskåp.

Friséesallat

FRISÉESALLAT

TORTILLAFYLLNING

Den ljusgröna friséesallatens krispighet påminner om issallatens, men konsistensen är mjukare. Sallatens milda och sötaktiga smak tilltalar barn. Den luftiga framtoningen gör friséesallaten till en trevlig salladsingrediens och tortillafyllning. Sallaten bör förvaras i kylskåp.  

Romansallat

ROMANSALLAT

INGREDIENS I SALLADER OCH VARMRÄTTER

Romansallaten är en gammal sallatssort som odlades redan av egyptierna. Sallatens mörkgröna blad är breda, långa och grova. Romansallaten, vars smak är kraftigare än huvudsallatens, används som salladsingrediens tillsammans med andra sallater. Sallaten, som ingår som ingrediens i bland annat Caesarsallad, tål uppvärmning. Sallaten bör förvaras i kylskåp.

Kinakål

KINAKÅL

INGREDIENS I DOLMAR OCH VEGETARISKA BIFFAR

Kinakålen härstammar från Kina. Den avlånga och jämntjocka kålens blad är ljusgröna eller gulvita. Kinakålen, som har mild smak, lämpar sig utmärkt i varmrätter så som wok, grytor, dolmar, vegetariska biffar och orientaliska rätter. Kinakålen bör förvaras i kylskåp. 

Text:
Foto: Ville Rinne
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5