Rökt morotssmörgås

7.11.2018
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Rökt morotssmörgås

”Morotslax” är ett alternativ till gravlax som förrätt.

Ingredienser

8 portioner
1 1 kg morötter i olika färger
2 2 l vatten
3 0,5 dl grovt havssalt
4 1 rökpåse
Marinad
1 1 dl olivolja
2 0,5 dl citronsaft
3 1 tsk salt
4 1 msk socker
5 1 msk hackad dill
6 0,5 tsk malen kryddpeppar
Dessutom
1 8 skivor rågbröd eller skärgårdslimpa
2 1 ask (150 g) havrepålägg (Oatly påMackan)
3 1 rödlök
4 dill

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 9 g 70 g
Protein 1 g 7 g
Fett 12 g 92 g
Kostfibrer 3 g 26 g
Energi kJ 597 4776
Energi kcal 143 1142

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (150 g) havrepålägg (Oatly påMackan)

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton, Munaton, Kasvis, Vegaani
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Pikku- ja alkuruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

  • Tvätta morötterna omsorgsfullt. Lägg en tom plåt i ugnen, ställ ugnen på 250 grader.
  • Koka upp vatten i en låg kastrull. Tillsätt salt och koka gula och orangea morötter 5–8 minuter. Koka de violetta morötterna separat i samma kokspad. Låt morötterna rinna av.
  • Lägg morötterna i rökpåsen enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg påsen i ugnen på den heta plåten och rök 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och rök ytterligare 15 minuter. Ta påsen ur ugnen och låt den svalna oöppnad i 15 minuter.
  • Strimla de avsvalnade morötterna på längden. Lägg de ljusa och violetta morötterna i skilda kärl. Blanda till marinaden och häll den på morötterna. Marinera över natten i kylskåp.
  • Bre grönsakspålägg på brödskivorna. Lägg på rökt morot, strimlad rödlök och dill.

Tips: Gör en lite större sats och servera den på förrättsbuffén eller i en sallad.

Text
Foto Tuomas Kolehmainen
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5