Rökt lökkompott

15.11.2017
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Rökt lökkompott

Med sin milda rökarom är rödlökskompotten god till fiskrätterna på förrättsbordet och med ost och bröd.

Ingredienser

1 4 stora rödlökar
2 3 vitlöksklyftor
3 0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
4 2 dl syltsocker
5 0,5 tsk salt
Dessutom
1 rökpåse eller röklåda och rökspån (finns på Prisma)

Näringsinnehåll

Recept
Kolhydrater 208 g
Protein 10 g
Fett 2 g
Kostfibrer 14 g
Energi kJ 3834
Energi kcal 916

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Laktoositon, Maidoton, Munaton, Kasvis, Vegaani
Ruokatyypit Säilöntä
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Lisäkkeet

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Värm ugnen enligt anvisningen på rökpåsen eller förvärm röklådan.

Skala rödlökarna och lägg dem och de oskalade vitlöksklyftorna i rökpåsen. Till-slut påsen, ge den 15 minuter i ugnen. Låt lökarna svalna i påsen ca 10 minuter innan du öppnar den. Rök lökarna 5 minuter, om du använder en röklåda.

Koka upp vinägern och sockret i en kastrull, så sockret löser sig.

Strimla de helt avsvalnade rödlökarna så tunt som möjligt. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor. Lägg alla lökarna i en bunke. Tillsätt salt och den varma vinäger-sockerlagen. Låt lökarna ligga 20 minuter i lagen, rör om då och då.

Lägg lökkompotten på glasburk, låt den stå kallt i 1–3 dagar.

Tips: Krydda gärna med några hela svart- eller rosépepparkorn, ett par lagerblad eller färsk timjan. Rödlökskompott i en vacker glasburk är en fin matpresent.

Text
Foto Päivi Ristell
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5